De lin e de lan

Votar o non votar?

Un cargue significat deth Govèrn d’Aran, que se presente coma director d’ua institucion culturau (¡Damb quina facilitat utilizen quauqu’uns es sòns cargues tà hèr politica e parlar de tot mens der airau que gestionen!), nègue eth dret de vòt as immigrants colombians e romans (romanesi, pas de Roma) perqué sonque parlen aranés « un cinc per mil d’eri », causa que demòstre ce perqué ei significat eth nòste cargue: perqué ath delà dera cultura, lengua e politica, domine tanben era estadistica.
Escòla Duran i Lleida
Seguint era linha de pensament der umanisme cristian dera Escòla Duran i Lleida, eth nòste disciple proclame: « Era coneishença deth lòc aurie d’èster imprescindibla entà assegurar que se vòte conscientament ». Ei a díder, tà votar non sonque ei imprescindible parlar er aranés, senon que tanben cau « conéisher » eth lòc a on demore eth qui tot just non sap a on demorar. Mès, pòste, pòste… Me n’è passat ua: eth cargue a hijut « vòte conscientament ». O sigue, tanben se mos demane votar damb tot eth coneishement e responsabilitat qu’afècte seriosament.
Conclusion
Repassi es condicions (parlar aranés, conéisher eth lòc e votar conscientament) e concludisqui que se m’aurie de retirar immediatament eth dret a votar. Ei evident que sonque complisqui ua condicion: era de parlar er aranés, e encara… perqué en Barcelona ja me diràs damb qui parli er aranés… Eth lòc (Aran) tot just que le comenci a descurbir: i a pòbles qu’encara non è caushigat, es mies excursions de montanha se limiten a Liat e pòga causa mès (ne tansevolhe Colomèrs!), e tanpòc me hèsqui guaire damb era joenessa deth mèn pòble, Bossòst… E açò de votar conscientament me supère mès. Sò incapable. Tostemp qu’è votat è sajat de predar-me, de méter-i toti es sentits…, mès jamès è liejut sancer un programa electorau ne tanpòc assistisqui as mitings e i a partits que jamès votaria, encara que presentèssen era melhor propòsta deth món (actitud irracionau era mia…).
De Colòmbia
S’es condicions sonque son aplicables as romans e colombians, un aute mau de cap que comenci a auer: ¿es mès pairs m’an amagat es mès orígens? ¿Serè roman o colombian? Ara comenci a compréner perqué m’aperèren Amador, supòsi qu’en aunor as tèrres dera America deth Sud… Pues hasta lueguito, licenciado. (Ui, m’a gessut en mexican.)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s