De lin e de lan

Declaracion particular d’un joen deth país ath Síndic d’Aran

Coma joen d’Aran, coma receptor dera « declaracion institucionau deth Síndic d’Aran ara joenessa deth país », voleria expressar publicament era mia insatisfaccion peth liurament e dedicacion dera declaracion qu’eth Síndic mos dedique damb tot er interès partidista, damb tota era confusion deliberada, damb tota era opacitat qu’ei capable de practicar presentant coma declaracion institucionau çò qu’ei pura propaganda de partit.

Coma politic toti sabem çò que pense, mès coma Síndic non pòt adreçar-se a tota era joenessa, damb tota era distincion e partidisme que sospitosament ditz rebotjar ena nomentada declaracion. Non sabem se se sent Síndic de tota era ciutadania, mès ua causa ei clara: damb aguesta declaracion eth representant deth mèn país a actuat de part, utilizant as joeni en generau e as volentaris en particular. Era declaracion confirme çò que fòrça temíem: era utilizacion partidista e electoralista des volentaris deth Tour de França.

E per qué se dirigís as joeni?

Pr’amor que cau hèr electoralisme, utilizant descardament es institucions, perqué cau deféner coma sigue es interèssi creadi peth dessús der interès generau. Patriotisme de pòcha, de vòl de garia, qu’amague es pròpries misèries.

Se sage d’encoratjar as joeni jos eth paraigua de « declaracion institucionau » entà que votem CDA, entà participar activament en projècte de CDA.

Semble coma se non volessen que nosati, es joeni, caminegam soleti, sobiranament, damb tota era automia de critèri politic. Çò que mens desiram es joeni son faussi paternalismes e mens quan aguesti provien de politics qu’an coma orison dera sua accion publica un copet ena esquia.

Tota aguesta declaracion regressiva entàs joeni ei negativa entàs institucions d’Aran, qu’an coma Síndic ua persona nautament partidista e de comportament bric exquisit, qu’utilize Aran, que mos utilize, entà bastir un projècte excludent, qu’abone e catalise er òdi contra Catalonha e Espanha entà evitar era critica as sues practiques e politiques que jamès s’an encuedat deth joen e des sues problematiques de viuenda, trebalh e estudis. Grana retorica nacionalista tà tan pòga politica de joenessa.

Repetisqui: resulten ridicules es paraules deth Síndic qu’entà desacreditar er adversari mos utilize damb un discors grandiloqüent autonomentat « patriotic », mès que respon a interèssi de partit e enquia privadi.
Es joeni, coma ciutadans, auem de besonh dera politica, mès non de politics que mos utilizen fraudulentament peth ben deth sòn interès.
Damb tot eth bon ròlho,
Amador Marqués (22 ans)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s