De lin e de lan

Manca de respècte institucionau

En debat sus era naua lei d’Aran, es grops politics deth Conselh Generau arribèren a un acòrd peth quau eth procès de debat dera part aranesa s’amiarie peth terrèn sensat d’ua redusida estridéncia mentre non i age un document de minims compartit per toti entà pr’amor d’esvitar precedents coma eth dera elaboracion der Estatut e, especiaument, entà esvitar era division des fòrces que representen Aran. D’aguesta forma, se vò assegurar era unitat e era fòrça de besonh dauant era Generalitat e, en concrèt, eth departament de Governacion, damb qui fin finau s’aurà de pactar ua prepausa conjunta.

Atau s’acordèc ena darrèra amassada que mantenguec era comission aranesa eth passat mes de junhsèga, a on eth Sindic presentèc eth prumèr document de trabalh, a compdar deth quau cada grop se comprometerie a presentar es sues esmenes. Eth termini vencie en seteme, atau coma se consensuèc. Entà alavetz s’auie de tornar a convocar era comission. Totun, eth grop de Convergéncia sollicitèc er aplaçament deth termini entà pr’amor d’articular damb mès temps era sua prepausa. Mentretant, Unitat d’Aran ja auie presentat es sues esmenes. Enquia ací eth relat des hèts laguens deth procediment corrècte.

Mès quina ei era mia surpresa quan descurbisqui qu’eth secretari generau de Convergéncia (CDA) pregone ara pes fòrums d’internet, en un clar exercici de manca de respècte as institucions e d’estrident oportunisme partidista, que « dejà ei premanida era prepausa de reforma dera Lei d’Aran per part d’ua formacion politica » (supòsi que se referís a Unitat d’Aran), e que « en cas que desiretz eth document complet dera prepausa, sonque auetz de demanar un exemplar », dempús des mesi de retard provocadi per CDA, qu’eth Sindic e eth Govèrn an respectat discrètament entà facillitar eth trabalh e era unitat de totes es fòrces.

Aguesta actuacion unilaterau trenque er acòrd entà qu’es prepauses des grops se considèren prumèr en còr deth sòn organ legitimador, qu’ei era comission redactora a on an representacion es grops politics deth Conselh Generau, pr’amor qu’aguesti -a excepcion de CDA, clar- non dispòsen encara dera informacion qu’eth dirigent convergent difondís frivolament per internet. Serie de besonh pera sua part un major respècte as formes mès elementaus de reconeishença des institucions e es sòns interlucotors legitimats, atau coma ath trabalh amiat pes juristes e es representants de cada grop politic, includit Convergéncia. Totun, ja m’è pro dò auer d’escríuer aguest pòst… mès ath secretari generau de CDA li a mancat era vision institucionau que fòrça viatges mos reclame as auti.

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s