De lin e de lan

Era ora dera esperança

Començam era setmana damb coratge dempús d’auer presentat era candidatura deth PSC per Lleida, que manten era apòsta per Aran damb era peada pregona qu’a deishat eth sindic Francés Boya en Parlament, e dempús d’auer aprovat, aguesta dimenjada, eth Programa Electorau entàs pròplèu ans e, diria tanben, generacions: damb eth coratge qu’eth President Montilla mos encomanèc ager, per miei deth que ben poderie aperar-se eth discurs dera esperança: cargat de rasons, d’arguments e propòstes entara Catalonha e er Aran deth futur, coma un contracte peth futur entà que toti es joeni e joenes poguen trabalhar o estudiar.

Ei vertat qu’aguesti moments que viuem son plan dificils (« ora grèu e exigent »), sustot entàs persones qu’an perdut eth sòn trabalh, mès ¿qui a dit que governar ère facil? Totun, sò convençut qu’arrés mès, a part des progressistes, poderà garantir er hilat de proteccion sociau entàs mès vulnerables dera societat. Era òbra de govèrn d’aguesti sèt ans atau ac avale. CiU ja parle de privatizacions de servicis publics e met en dubte infraestructures tan estrategiques entar equilibri territoriau coma er aeropòrt d’Alguaire. Vòlen gésser dera crisi economica en tot provocar ua crisi sociau.

Mès existís ua auta dicotomia insauvabla. Eth President Montilla represente era unica opcion que defen de forma clara er Estatut d’Autonomia, que garantís er autogovèrn aranés. Artur Mas non descarte era independéncia catalana e, as pòrtes des eleccions e entà non pèrder vòts, propòse ara un « concèrt » economic, que generarie mès tapatge e discòrdia entre es pòbles d’Espanha. Ath delà, e sustot, era Val d’Aran veirie diluïda era sua singularitat en ua Catalonha independenta dera man des que la convertiren en ua comarca mès. Aguest non ei eth camin que mès mos conven as aranesi, que compartim identitats diuèrses.

Ei era ora dera esperança entà superar es dificultats damb eth coratge de besonh entà qu’arrés demore dehòra deth progrès e entà qu’Aran seguisque eth camin encetat per Montilla entà desplegar era lei der aranés e actualizar e mielhorar eth règim especiau. En aute costat, sonque vedem bromères e aventures incèrtes.

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s