De lin e de lan

En defensa der occitan, aranés en Aran

Vos transcriuem aguest article d’opinion escrit per Francés X. Boya e Joaquim Llena e publicat aué enes diaris Segre e La Mañana.

EN DEFENSA DE L’OCCITÀ, ARANÈS A L’ARAN

Francés X. Boya, secretari general d’Unitat d’Aran, i Joaquim Llena, primer secretari del PSC a les Comarques de Lleida

La llengua torna a ser, lamentablement, centre de polèmiques. La proximitat electoral hi ajuda. La immersió lingüística primer i ara la llei de l’occità, aranès a l’Aran són els dos últims fronts d’aquest vell litigi. Per aquest motiu, volem sortir al pas d’algunes afirmacions que falsegen la realitat al voltant d’aquests conflictes.

En els dos casos, i aquesta és la postura que volem defensar les persones que signem aquest article i els col•lectius que representem, la posició del PSC i la d’Unitat d’Aran ha estat inequívocament al costat i en defensa de totes aquelles mesures i polítiques en favor de la diversitat  lingüística i de la protecció de les nostres llengües.

És un fet que ha quedat ben palès tant en l’acció de govern d’aquests anys com en l’actitud contundent de rebuig a totes les accions que han laminat o diluït la recuperació i normalització del patrimoni lingüístic del nostre país.

Avui ens enfrontem a un nou entrebanc amb la llei de l’aranès, un entrebanc anunciat, però no per això menys interpel•lant. Un entrebanc anunciat perquè, en el moment de la tramitació de la llei, el Consell Consultiu ja va advertir que després de la sentència del Tribunal Constitucional provocada pel recurs del Partit Popular, el terme “preferent” col•lisionava amb la doctrina del TC. Per tant, la llei era clarament vulnerable a un nou recurs, que al final va presentar el govern espanyol a  instàncies de l’Advocacia de l’Estat. Un recurs sobre el qual ens hi hem manifestat contraris, perquè ens sembla innecessari, més enllà de les estrictes lectures jurídiques.

Tanmateix, i davant de totes aquelles veus que posen en dubte la nostra convicció, volem recordar que:

• La llei de l’aranès va ser impulsada gràcies als governs d’Entesa i fruit del nou Estatut del 2006 que va reconèixer l’aranès com es mereix. Res de tot això va passar amb els governs de CiU, que, malgrat la seva gesticulació, mai van fer un pas decidit en favor del reconeixement i protecció de la llengua pròpia de l’Aran.

• Avui l’agressió a les llengües minoritàries ve sistemàticament de la dreta que representa el Partit Popular. Els fets així ho avalen i la mostra més evident es que el PP va votar en contra d’aquesta llei.

• Per últim, i després d’un any d’haver estat aprovada aquesta llei, encara a hores d’ara no hi ha ni reglament, ni disponibilitat pressupostària, ni s’ha desplegat cap dels preceptes que marca la pròpia norma. I aquesta és una responsabilitat del Govern de la Generalitat i de la poca ambició del Conselh Generau, que fins ara només han utilitzat l’aranès com a eina de propaganda electoral, sense cap altre avenç destacable.

Estem segurs que amb o sense terme “preferent”, la llei de l’occità, aranès a l’Aran ha de tenir un paper clau per al futur de l’aranès i en la seva normalització, i més enllà de les definicions jurídiques, el que compta i comptarà en el present i en el futur, serà la voluntat política dels governants perquè l’Aran i Catalunya conservin aquest patrimoni lingüístic. Nosaltres, tal i com hem demostrat amb fets, renovem el nostre compromís amb l’aranès, amb la seva defensa i la seva promoció.

Per això, treballarem a l’Aran, a Catalunya i també a les institucions de l’Estat amb la mateixa convicció i compromís que ho hem fet fins ara, perquè estem convençuts del valor afegit que llengües com l’aranès donen a la nostra societat, un valor que volem protegir i conservar i que ens defineix com una societat plural, lliure i avançada.

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s