De lin e de lan

Aran Park

Eth Portilhon subergés coma era montanha de Bossòst, eth pòrt transtermierèr que mos amie tara vila vesia de Luishon e coneishut tanben perque i a passat bèth còp eth Tour de França. Ei atau madeish un parçan de léser entà fòrça vesins e toristes. Eth sòn bòsc estienut, en procès de repossa enes airaus afectadi per airolàs Xynthia de hè tres ans, capère era montanha que, mès baisha qu’es autes, aquerís ua forma ardona, vista de luenh. Pòrta d’accès a un des paratges mès beròis deth país, eth Clòt de Barètja, en tot transcórrer per Aubàs, ací, en Plan des Bruishes, i a trabalhat un corròp de volentaris, deth projècte Boscos de Muntanya, entà regenerar un peishic de bòsc. Damb eth guidatge dera engenhaira forestau Gemma Arjó, e en auer caushigat eth celh de nhèu qu’encara i demore enes parts ombrères, mo’n vam dempús a veir ar aute grop, en camin de Tretura. N’an recuperat, aguesti apassionadi dera natura, un bon tram, damb era cauçada originau, qu’auie devengut un barranc d’aigua, lèu lèu impracticable. Un trabalh qu’ath delà de volentari ei ben hèt, pr’amor deth suenh qu’i meten de cap tara recuperacion deth paisatge. Eth Portilhon tostemp mos suspren, pr’amor que sauve entre era vegetacion, ara incipienta, sendèrs e cornèrs que mos conviden a tornar-i. Non dubtaríem en seguir eth camin, un shinhau dret, que se cale per un espaci d’antics prats, naui arbres e vielhes bòrdes, ara pardies, mès ei ora de partir e d’apropar-se ath parc de fauna, “Aran Park”, plaçat un shinhau mès tà naut, qu’ara inauguren. I trobaratz er os, eth lop e toti es animaus dera fauna sauvatja autoctòna, mès sonque eth sòn entorn ja merite ua visita solatjada, entre es ombres d’aguest bòsc a on repòse eth temps.

(DIARI SEGRE, 20 d’abriu de 2013)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s