De lin e de lan

Singulars e diuèrsi

Dilhèu ei frut deth desapassionament politic, dera mauhidança generau, der hartament ciutadan de cap ar actuau sistèma, quan es prioritats son ues autes, mès basiques e ineludibles, as qu’eth madeish sistèma non da es responses justes e avientes. Dempús d’agres discussions e debats enconadi sus era organizacion territoriau en tempsi non guaire londans, aguest semble ara un ahèr menor dauant deth nomentat procès entara consulta. Unitat d’Aran ven de formalizar, aguesta setmana, un prec, en plen deth Conselh Generau, entà qu’es institucions catalanes respècten era votz singulara e diferenciada deth “pòble aranés”, damb lengua, cultura e autogovèrn pròpris, en tot preservar-ne era sua identitat e era sua volentat liura d’union pactada ath long dera istòria. Mentretant, a passat desapercebuda era aprobacion deth projècte de lei de govèrns locaus, que recupère era implantacion des vegueries coma forma basica d’organizacion territoriau amassa damb es municipis e es comarques. Aran, “entitat territoriau singulara” (article 11 der Estatut), sonque merite ua mencion ena disposicion addicionau quatau, limitada ara sua forma de govèrn, en tot obviar eth mandat dera vigenta lei de regim especiau entà qu’era Val non demore includida en cap de division territoriau que non sigue era madeisha. Era naua norma afirme que cada comarca –e Aran n’ei considerada ua mès, malurosament– “a de formar part intègrament d’ua vegueria”, sense establir cap d’excepcion, sense dilhèu enténer, tant enes govèrns coma mès enlà d’eri e deth tèxte que mos ocupe, qu’eth nòste, jos principi de subsidiarietat, non ei un cas de quintacolumnisme espanholista ne de numantisme irredempt, senon motiu de pura e simpla reconeishença de qu’era singularitat ei diversitat, aquera que tanben sauve era Catalonha actuau.

(DIARI SEGRE, 28 de deseme de 2013)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s