De lin e de lan

Enemics?

“Volem era Catalonha que sentís es sues lengües catalana, castelhana e aranesa coma ua realitat pròpria e inalienabla”, proclame, entre d’auti punts, eth manifèst fondacionau dera associacion Societat Civila Catalana, que nèish entà deféner es ligams de Catalonha damb era rèsta d’Espanha e Euròpa. Ua collaboradora d’aguest diari l’a acuelhut damb ua benvenguda fòrça calorosa, per miei d’un lenguatge bellicista qu’enamòre: “enemic en casa”, “enemic implacable”, “quinta columna”, “gent catalana de tota era vida que semble auer desbrembat es sues origines e eth costat a on cau lutar”, “lerrouxistes” e, non podie mancar, “botiflers”. Quauquarren non va quan es que pensen disparion son er “enemic”… A despièch deth tèdi que comenci a sénter damb er unic tèma politic catalan, eth collectiu apòrte pluralitat e naui arguments entath debat solatjat que mos manque sus er aperat “procès”, monopolizat enquia ara pes sòns promotors. De hèt, aguesti non amaguen pas qu’era consulta ei “entara independéncia”. Alavetz, ¿qué cau decidir se ja an decidit abantes per nosati? ¿Non pòt acabar tot en un pur teatre, en ua grana impostura de bèri politics e intellectuaus desubicadi en tot profitar eth malur sociau e virar-le per camins intransitables? Coma a escrit eth filosòf Manuel Cruz, escarnit en un programa de TV3 per reclamar-li era pluralitat qu’era shèna neutralize damb era construccion der imaginari nacionalista, era prèssa per “decidir” non pòt mauméter eth dret de debàter en condicions d’igualtat, damb respècte e reconeishement mutuau, sigam independentistes, federalistes, autonomistes o tot çò de contrari. Atau ei tanben era democràcia.

(DIARI SEGRE, 3 de mai de 2014)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s