De lin e de lan

Lei d’Aran

Aran, coma Catalonha, non partís de zèro en exercici deth sòn autogovèrn. Era Val le desvolope per miei der Estatut d’Autonomia, frut aguest d’un pacte constitucionau, e d’ua lei especifica, era 16/1990, de 13 de junhsèga, sus eth regim especiau dera Val d’Aran, que se sage de renauir, actualizar o, mielhor dit, hèr de nau. Era nomentada Lei d’Aran ei, per tant, un esturment juridic, neishut d’un acòrd politic (tan de besonh ara entre Catalonha e era rèsta d’Espanha, com li demane eth president deth Cercle d’Economia a Artur Mas), que hè possibla era existéncia deth Conselh Generau coma govèrn d’Aran enes figures deth Sindic, eth Plen e era Comission d’Auditors de Compdes. Dempús de mès de vint ans d’experiéncia apilerada ena practica d’aguest autogovèrn, perdut en sègle XIX, semblarie apertient era revision a hons der utís que li da forma, tot e era orientacion politica qu’en cada moment pòt aquerir d’acòrd damb es majories democratiques que se formen ena institucion. Aguesta mielhora passe per tres aspèctes fonamentaus: era clarificacion competenciau, era reforma electorau e era mielhora financèra entà qu’es servicis e competéncies se poguen prestar damb tota seguretat juridica e, sustot, damb eth finançament requerit en atencion ath ben comun e eth benèster sociau. Non mens important ei qu’eth ciutadan compde damb mecanismes de susvelhança e transparéncia en tot prebotjar era qualitat democratica der autogovèrn, en uns moments en qué s’impause ua reforma pregona des institucions politiques. Entad açò, cau qu’eth sistèma que regís era eleccion deth Conselh s’adapte ara realitat sociau e sigue mès just, equitatiu e, per tant, democratic. E se non ei atau, tà qué volem ua naua lei?

(DIARI SEGRE, 31 de mai de 2014)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s