De lin e de lan

Judius evadits

Hè quauque dia acuelhíem, en Bossòst, era presentacion deth darrèr trabalh der istoriaire Josep Calvet damb eth nòm Huyendo del Holocausto. Judíos evadidos del nazismo a través del Pirineo de Lleida, publicat recentament pera editoriau Milenio. Era òbra ei un rigorós estudi sus un des aspèctes mens tengudi en compde dera istòria recenta des nòstes contrades, a on i reverbère un des capítols mès tragics deth devier dera umanitat ath long des tempsi. Sonque peth Pirenèu de Lhèida passèren uns 4.000 judius que hugien dera barbàrie nazi, laguens deth grop mès nombrós d’entre 18.000 e 20.000 qu’arribèren a trauessar era longa terminèra pirenènca, cadun damb es vicissituds pròpries d’uns exiliats que comencen a arribar per Pònt de Rei en 1939, e intensifiquen eth sòn pas un an dempús damb eth govèrn collaboracionista de Petain, enquia 1943, quan era policia alemanda susvelhe era frontèra de forma estricta. Aguesta evasion a meritat eth rebrembe dera Deputacion en tot mercar es rotes des exiliats que, coma era alavetz mainadonha Paquita Sitzer e era sua familha acuelhudes en Les, trobèren ací refugi. Calvet cride era atencion sus eth desbrembe eneth quau an queigut aguesti sauvadors lèu toti anonims (destaque eth nòm de Samuel Sequerra) en favor des acaçadi, fòrça d’eri vengudi, tara Val, de Tolosa o Luishon. Eri conformen ua rason neishuda ar hiu dera autoritat deth patiment, que ja non podem menspredar: era anamnetica, era dera memòria e era justícia: des victimes e vençudi, dera preséncia sense ròstre deth testimòni qu’a vist era iniquitat.

(DIARI SEGRE, 18 d’abriu de 2015)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s