De lin e de lan

Cadun en sòn lòc

Despús dera reobertura deth tunèu de Vielha, ei ora dera analisi tranquilla sus era gestion der esbauçament per cadun des implicadi:
1. Es professionaus. Eth dispositiu desplegat de Pompièrs, servicis sanitaris, mossos d’esquadra, amassa damb es 200 tecnics, operaris… de Foment, a demostrat era sobrada capacitat des nòsti professionaus entà afrontar situacions de crisi. A toti eri, eròis anonims, les deuem fòrça ena proteccion des persones.
2. Eth sector deth torisme. Era sua preocupacion, incrementada per ua temporada dura pera manca de nhèu e d’alternatives ath monucultiu blanc, l’a possat ara logica demana de solucions immediates entà recuperar era normalitat. Es opinions e propòstes d’aguest sector, liderat, aumens en terrèn morau, pera accion decidida des ostalèrs, hèn patents era vitalitat dera nòsta societat civil.
3. Es ciutadans en conjunt. Toti auem tornat a èster conscients un còp mès deth besonh de melhorar es infraestructures deth país e de connexion damb es territòris deth costat espanhòu. Totun, ei chocant constatar qu’a estat aguest determinisme geografic, qu’en segle XXI mos cau superar, eth qu’a ajudat a bastir era nòsta identitat.
4. Es responsables publics. Eth Síndic Barrera s’a erigit eneth lidèr populista per excelléncia. Eth populisme ei per definicion extravagant e incoerent. Contrari en 2000 ath nau tunèu, a cargat contra Foment entà daurir-le lèu. Despús de cargar contra Foment, a estat eth prumèr en passar peth tunèu tornat a daurir entorniat per drapèus aranesi entà reivindicar sei cap ce qué. ¿Dilhèu vò assomir era competéncia d’ua infraestructura der Estat? Deu èster era manèra qu’a eth Govèrn d’amagar era sua feblesa. Totun, non podíem demorar ua auta causa deth nòste representant mens exquisit enes formes (damb embaishadors atau, vau mès non gésser de casa). En lòc de representar dignament Aran e de servir as ciutadans deth país, a assomit eth papèr deth lidèr dera oposicion catalana. ¿E despús parle dera sobirania aranesa? En fin…

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s