De lin e de lan

‘Raptus’ de Velázquez

Non pogui deishar de hèr mencion ar esclau que m’a deishat era exposicion Fábulas de Velázquez, que podetz visitar enquiath 24 de hereuèr en Musèu deth Prado. En era se gahe plan lèu era subtilesa e complexitat deth pintor deth Sègle d’Aur. Neurida d’òbres deth musèu de Madrid mès tanben d’ues autes institucions coma era National Gallery de Londres o tanben deth MNAC, era mòstra ei un recorrut pes interèssi tematics der artista atau coma dera evolucion dera sua tecnica narrativa e des influéncies d’uns auti pintors, quauqua òbra des quaus tanben s’expòse entà contextualizar eth sòn trabalh. Rubens a un papèr plan destacat, segontes reflectís era exposicion. E tanplan, un crebacòr m’a estabornit en retrobar-me damb eth joen dera cistalha de frutes de Caravaggio dempús d’un an que l’auessa descubèrt ena Galleria Borghese de Roma.

De tota manèra, m’interèsse destacar eth sens dera òbra d’art que te gahe e t’empedís d’expressar-la entà esvitar-ne eth sòn esvaniment, futiu se voletz. Non sabi, me passe tanben damb Bach, per exemple. Ei coma se çò qu’eth pensament non pòt díder, er art ac volgue suggerir sense que totun ath mistèri l’afècte. Ei a díder, Velázquez, Bach, se mos apròpen en objècte exposat, ena sonoritat estructurada, e mos apertien, dilhèu pera intuïcion, dilhèu pera consciéncia. Eth cas ei que, coma es poètes, coma Hölderlin, mos enlumènen talament que ja non i veiram dera madeisha manèra jamès plus.

Ena escèna vulgar de premanir eth minjar ena nòsta vida vidanta, Velázquez daurís ua hièstra a on compareish era Paraula hèta òme ena preséncia de Marta e Maria (veir imatge). Sense qu’ath mistèli l’afècte. ¿Quina estonanta afectacion mos dèishe en madeish lòc de forma que jamès le tornaram a reconéisher coma tostemp le reconeisherem? Jesús que daurís era hièstra a on parle a Marta e Maria. Ei un raptus! Non pas ua demostracion, senon ua invitacion a gahar era esséncia. A balhar-mos, a èster, pr’amor qu’en emergir era òbra d’art pera volentat receptora compareishen es ents, çò que son e coma son, e en aquerò i a un devier, un apararéisher d’un lampit, dera vertat… e alavetz era vertat vierie a èster forma. Forma de lampit.

1 thought on “‘Raptus’ de Velázquez”

  1. Er art en directe non a prètz. Lo que tu sentes ara per Velazquez, a jo me passe multiplicat per mil damb toti es aspectes des diferentes etapes dera vida de Goya. Sin encanvi enquia non è guaire podia pensar que era pentura modèrna non ditz arren. QUE NON???? Buf!!! Men brembi deth ton viatge entà Roma. E tanben de quan i anè jo. Eth joen deth tistalh de fruta ei Baccus, ac demani perque non ac brembi????

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s