De lin e de lan

Visca era Republica!

País. Era accion de govèrn que va a tot ritme. Gestion e lideratge, burocràcia e projècte politic s’amassen en ua naua singladura que tot just mos dèishe arturar en camin entà assetiar-mos un moment ara ombra des pensades bloguères. Mès cada causa a eth sòn temps e aué podem referir tranquillament era plasmacion, dia a dia, d’un nau projècte nacionau entà Aran: solid, ambiciós e reformista. Es bases entath cambi non sonque son assetiades dejà, senon qu’era experiéncia de dètz mesi de govèrn mos permet d’agarrar un nau impuls, mès decisiu encara, entà amiar ath país tara modernizacion, tara naua cultura deth civisme democratic e tath convenciment d’un nau aranesisme sociau e politic. Mentre es mòrts van enterrant as sòns mòrts, agonicament, eth Govèrn a mès ganes, mès illusion e mès capacitat de trabalh que jamès. Pensi qu’enes darrèri dotze ans non s’auie hèt tant en tan pòc de temps. E se non, atents as pròplèu mesi.

Partit. Eth cincau Congrès Nacionau d’Unitat d’Aran-Partit Nacionalista Aranés, que se celèbre dissabte jos eth lèma Amassadi entà auançar, balharà era fòrça precisa entà consolidar-mos coma er èish vertebrador deth país, eth centre dera institucionalitat e era referéncia clara der aranesisme integrador e transversau. Unitat d’Aran complís trenta ans e arribe tath sòn cincau Congrès damb ua salut de hèr, per’mor d’uns resultats electoraus excellents dempús de tempsi dificils, e damb era umilitat de besonh entà saber convertir er èxit de partit en èxit de país. Totun, Unitat d’Aran ei eth partit que represente a mès aranesi, eth partit nacionau damb eth discurs melhor articulat e damb ua vocacion majoritària que compartís es valors deth progrès, era justícia sociau e era igualtat d’oportunitats. Eth Congrès l’apunta-le coma era fòrça que mès se semble a Aran e era que melhor le represente.

Republica. Republica ei govèrn dera causa publica a compdar dera consideracion qu’es ciutadans que la conformen son liures e iguals. Libertat, igualtat, fraternitat son es principis que la regissen e que tot partit de quèrres a adoptat ath long des darrèri dus sègles. Eth 14 d’abriu de 1931, dia de proclamacion dera II Republica espanhòla, mos demore massa luenh. Hilha d’ua epòca plan contradictòria, d’ua societat plan escindida, eth rebrembe dera Republica non ei tant ua reivindicacion d’uns hèts controvertits laguens d’ua conviuença damnada, senon d’uns valors, d’un esperit e d’un projècte reformista e modernizador, qu’aué pòt servir-mos entà aprengodir ena qualitat democratica dera activitat publica. Non ei tant era demana d’un nau regim politic, senon d’ua naua governabilitat: mès prudenta, mès amabla, mès concertada. Visca era Republica!

2 thoughts on “Visca era Republica!”

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s