De lin e de lan

Ua Hèsta digna

Era perspectiva des dies transcorrudi mos balhe ua avaloracion fòrça satisfasenta des actes de celebracion dera Hèsta d’Aran. D’ençà que hè un an qu’eth nau govèrn deth Conselh Generau prenec possession, era d’engoan qu’a estat era prumèra Hèsta Nacionau que venguem d’organizar. Cèrtament, tostemp i a actes subjèctes de melhora e ja se sap qu’en politica lèu tot se pòt criticar. En aguest sens, recomani arderosament era lectura atenta dera cronica que, evidentament sense dar era cara (non sabi qui ei mès marica ací), aufrissen es adversaris deth Govèrn deth Conselh Generau pr’amor que demòstre coma jamès eth tipe d’oposicion qu’auem dempús d’un an de legislatura. Ja veiratz que s’en politica tot ei melhorable, era oposicion d’aguest país encara mès.

Er objectiu entà dignificar era nòsta Hèsta s’a artenhut pro abundosament, pr’amor qu’era diada aranesa venguie de celebrar-se damb ua cèrta insignificància institucionau e massa procediments incorrèctes e antiestetics. Sonque cau rebrembar qu’eth parlament deth Sindic se prononciaue en madeish recinte de culte a on s’acabaue de celebrar era missa e un gran dinar entà politics metie punt finau ara celebracion. Aran se meritaue mès, se de vertat mos credem qu’ei un país.

Un des grani prètzhèts d’ua hèsta nacionau qu’ei amassar ath pòble coma subjècte politic ar entorn d’ua celebracion autoreferenta, d’afirmacion e reivindicacion des drets civics e des libertats publiques. Pr’amor d’açò, es institucions an de suenhar ben era sua Hèsta de país e ath servici d’aguesta idèa qu’auem trabalhat entà arténher un 17 de junh pro digne e ara nautada deth madeish.

Era serada senzilha e eleganta des prumèri Prèmis 17 de Junh a encetat era Hèsta damb toti es onors e significacions. Era institucion d’aguesti Prèmis mos a servit entà compréner que non supòsen tant eth reconeishement dera gent guardonada entà prestigiar eth sòn prètzhèt. Per contra, ei eth sòn prètzhèt, per si prestigiós, eth que dignifique e apòrte valor ar ensem deth país que pòt apréner des sues trajectòries singulares atau coma des sòns valors enes quaus coma societat s’i pòt veir guidat de bèra manèra. En uns tempsi en qué de viatges semble que tot ei igualment valid, es Prèmis centren era atencion enes trajectòries plenament valides en un procès de discerniment collectiu. En aguest sens, ben pòden èster clarividents entara societat que volem.

Dejà enes actes purament institucionaus, eth Govèrn a complit damb ua des sues vielhes demanes: eth besonh de separar es actes liturgics des actes civius. D’aquiu qu’eth Sindic dèsse eth sòn messatge institucionau enes roïnes de Mijaran, plan emblematiques entar autogovèrn. Tanben eth dinar entre politics lançaue un messatge de distanciament qu’en arren ajudaue a apropar era institucion. Clar ac vedí en dinar de Nadau, de pòga utilitat se non se càmbie eth plantejament. D’aquiu, era sua substitucion per un aperitiu popular.

Mès non i a Hèsta Nacionau meritòria s’en aguesta eth drapèu que simbolize eth País non ei issat damb er imne avient. Eth còs de Pompièrs balhèc uns moments d’emocion en tot plaçar ua bandèra capinauta alendada pera sonoritat des Montanhes Araneses. E, coma se totes siguessen ua, es còlhes de dançaires amenizèren damb Eth Cadrilh tradicionau.

Eth caractèr austèr der aumenatge as conselhèrs generaus defuntadi, que per prumèr còp rendie era maxima institucion, gelèc eth còr des assistents peth viu rebrembe des familhes presentes. Ad a eres, eth Sindic adrecèc ues paraules d’arregraïment e estima peth servici des conselhèrs ath sòn país, atau coma referie tanben ena carta d’invitacion enviada as familhes damb gessuda deth tres de junh de 2008.

Era entrèga des actes dera Junta Revolucionària d’Aran de 1868 que sauvaue er Ajuntament de Balaguer barrèc es actes institucionaus d’un dia plan significat entà Aran e era sua rason d’èster coma país damb identitat compartida e dubèrta, e qu’auie de besonh d’un nau plantejament entara sua mès nauta consideracion e dignificacion.

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s