De lin e de lan

Qu’èm çò qui èm

« Qu’èm çò qui èm », que canten es de Nadau. E era cançon a devengut un simbèu dera superviuença des pòbles occitans. Un imne ar orgulh d’èster. Ath nòste capinaut, que tanben en podem díder, e me shaute plan era paraula, pr’amor que te place plasticament en aqueth punt d’enguarda que sonque pòt balhar era expression dera altivesa non autoritària, generosa e segura entà un madeish. Aué culminen en Madrid es celebracions deth capinaut d’èster omosexuau, engoan damb especiau incidéncia ena « visibilitat des lesbianes ». Per qué orgulh? Ei era respòsta ara umiliacion. Era afirmacion retorica dera realitat des gais que viuen era sexualitat damb naturalitat, libertat, serenor e gòi, a despièch de que a mès d’un li còtz e li putz, dilhèu perqué ac vò tastar… Arrés non ei contra era omosexualitat, coma tanpòc arrés non ei racista. Mès… Tostemp, ara seguida, ven era adversativa. « Mès açò non ei naturau ». « T’agradarie qu’eth tòn hilh…? » Son expressions qu’entenem quan se plantege eth tèma. E enquia ei facil d’usar era condicion coma ensult o atac entà estiéner era sospita.

Es manifestacions pòden èster istrioniques, antiestetiques. Son lhòques e isteriques, de ben segur. De « chulazos » de tan plan que òc! Totun, que mòstren tot aquerò qu’a estat acornerat, isolat, amagat, aucit e tot. Encara en fòrça païsi e contrades. Son un idòl erós (gai), hèsta de « lo gai aimar »: èm mariques, e qué? Ací èm, ara lum publica, e ja sabem que çò qu’existís, ei. « Ei lo que i a », en tot rebrembar un aute lèma erós. E era manifestacion, es hèstes, es discursi, es vivéncies personaus explicades, pòden ajudar as umiliats, e a dilhèu (ei ironia, ei ironia) convidar a quauqu’un entara reconversion exquisita, per dispariona, minoritària e sublima, contra ua vida mediòcra e « normau ». E que pòden bastir un contèxte mès favorable, melhorar es situacions dificiles d’encastres que coma eth rurau pòden devier asfixiants. Per aquerò a sentit eth capinaut. Pr’amor qu’èm çò qui èm.

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s