De lin e de lan

Reforçar ara institucion, enfortir ath país

Un des compromesi entath refòrç e dignificacion dera maxima institucion qu’Unitat d’Aran a aquerit e complit un còp govèrne qu’ei era creacion deth Conselh de Terçon. Bèth còp n’auem parlat ací dejà. Dempús d’auer-ne celebrat quate d’ençà dera sua recuperacion, podem afirmar qu’eth Conselh de Terçon ei ua figura institucionau de prumèr orde qu’apròpe eth Conselh Generau entath territòri en tot balhar transparéncia e informacion as politiques que desvolope en cada terçon.

Pr’amor dera naturalesa institucionau d’aguest organ territoriau, m’a costat de compréner d’ençà deth prumèr moment era oposicion que CDA a mostrat entara sua creacion. Eth sòn posicionament a estat un error e demori que, pera fòrça des hèts, le vage reconsiderant. Eth Conselh de Terçon forme part d’aqueri ahèrs que van mès enlà des aportacions partidistes, pr’amor que, fortunosament, mentre es govèrns passen, es institucions perduren.

Eth darrèr Conselh de Terçon qu’auem celebrat a estat eth d’Arties e Garòs, deth quau eth Govèrn n’a demorat fòrça satisfèt, pr’amor que des dera sua responsabilitat entà survelhar er interès generau a pogut constatar es inquietuds e expectatives mès locaus, que tanben, e sustot, hèn país, coma ven de passar en toti es Conselhs de Terçon qu’auem amassat (Lairissa, Quate Lòcs, Pujòlo e Arties e Garòs).

Constituït en ua pedania unica, Arties e Garòs ei un terçon damb ua grana potencialitat e ua riquesa patrimoniau e naturau excepcionaus, que deven un imperatiu de promocionar, conservar e dinamizar entath progrès economic e sociau deth terçon e, per extencion, deth conjunt deth país.

Er esfòrç qu’en aguest sens hè eth Conselh Generau en Arties e Garòs en favor der entorn naturau e era promocion economica, atau coma en patrimoni, ei considerable. Ès òbres que s’amien a tèrme ena glèisa Santa Maria d’Arties en son un bon exemple, a on s’i restituís eth volum dera absida e se consolide era façana principau dera bastissa. Totun, eth nau Govèrn destine eth triple d’inversion entar ensem deth patrimoni aranés; dit d’ua auta manèra: en sonque un an de govèrn, er executiu qu’entèste Unitat d’Aran damb eth supòrt deth PRAG a destinat era madeisha quantitat qu’era invertida enes tres darrèri ans dera legislatura passada. Hèt que demòstre eth major ritme de trabalh deth govèrn aranesista e sociaudemocrata.

En aguest sens, pòt èster illustratiu eth contrast dera accion de govèrn damb es legislatures passades. Er abantes e eth dempús d’ua administracion repossada. Bèth dia que ne calerà parlar mès abundosament, deth pas deth govèrn des « projèctes » e es granes paraules ath deth planejament clar e es respòstes concrètes as naui desafiaments.

Eth pròplèu Conselh de Terçon s’amasse en Castièro…
Fòto de Montse Cuixart

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s