De lin e de lan

Aigua de Garona

Er arriu Garona se mòstre ondulós e aclapant pendent aguesti dies de supausat desgèu, a despiet qu’ara nhèu que torne a quèir li güege partir. Era sason primaverau sage de hèr-se un lòc timid ena Val, mentre er iuèrn, de nhèus regalades, s’i resistís eròicament dehòra deth sòn domeni naturau. Eth cas ei que d’aigua, en vedem ara en toti es cornèrs, per pòc qu’entorniam enlà deth carrèr asfaltat. Rius e barrancs se desbòquen erosi. Vielhes hònts lèu lèu desapareishudes pendent detzenats d’ans renèishen vigoroses, quan tot just en ostiu passat, regretàuem amargament era sequèra inausida en aqueres hònts de montanha a on tostemp, d’ençà de temps immemoriau, auie gessut eth transparent, inodòr e fad liquid, languit peth bestiar e era èrba assedats. Ath cant der arriu, mos sentem complices deth sòn devier. Comparança topica era dera vida que passe e fludís coma er arriu (mès, en vertat, n’era vida passe com qui non passe, mès lèu se precipite coma era nhèu que se hon en tèrra; n’er arriu fludís coma se tostemp corresse tranquillament), aguesta aigua que bronís damb supèrbia rebrembe era non mens tradicionau imatge deth pensador Eraclit, a saber: non ei possible calar-se dus viatges en madeish riu, pr’amor que tot fludís e arren demore (ei a díder, arren non ei), quan dilhèu volec díder: entàs que se calen enes madeishi rius, ues e ues autes aigües corren, perque er aigua banhe era contunhosa fluïditat des causes, que nèishen e se’n van, son e ja non, cambien de lòc e muden era superfícia assolelhada, contra era tèrra densa e consistenta, solida e compacta, a on eth huec (er aute element qu’emplegue) mos desrevelhe en aquerò que, coma era hònt seca, abantes demoraue entutat e ara òc!, eclosione mentre eth temps ac permete. 

(DIARI SEGRE, 18 de mai de 2013)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s