De lin e de lan

Besonh d’unitat

Les e Bossòst an començat ua collaboracion entà prebotjar amassa eth parçan de Baish Aran, damb ua economia especifica laguens dera Val, afectada, com d’autes, pera crisi generau, ara quau cau híger es diuèrses repercussions des aiguats de junh. Eth moment ei totun propici entà saja’c. Diden qu’era union hè era fòrça. De hèt, era unitat sòl èster motiu de laudança, pr’amor qu’ei un valor sociaument considerat. Mès encara en tempsi de dificultats. Societat e unitat hèn referéncia ath collectiu amassat, ath pòble (o es pòbles) o ara comunautat afrairada que compartís un madeish prètzhèt peth dessús des egoïsmes (o dilhèu per mor deth pròpri interès). Per açò, encara consèrve era sua bona imatge, a despièch que fòrça viatges s’emplegue coma ua arma contra era diversitat e era pluralitat democratica. Mès non aurie d’èster atau, perque era contra dera diversitat non ei era unitat, senon era omogeneïzacion, era uniformizacion, era unicitat, que son causes dispariones. Era unitat sosten eth còs ena pluralitat des sòns membres. “Diuèrsi son es dons, mès er Esperit ei un de solet”, que ditz sant Pau: er esperit dera umanitat, jos eth principi dera solidaritat e er afrairament, entà que cap d’eri non demore excludit pera manca d’oportunitats e era agonia d’apilerar riqueses, fòrça viatges en contra des auti. Encara mès: era desigualtat, era henerècla sociau e territoriau, son contraprodusentes entara economia d’ua societat. Ei amassadi, coesionadi, en tot cooperar, quan er esfòrç de cadun demore recompensat d’ua forma mès plea. Coma escriuie un filosòf recentament, dempús d’aguest capitalisme desregulat, ja non se tracte tant de hèr deth besonh ua vertut, coma de convertir era vertut en nòste besonh ineludible. Dilhèu per pura superviuença. 

(DIARI SEGRE, 27 de junhsèga de 2013)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s