De lin e de lan

Cèuta

Aumens son quinze. Quinze mòrts que s’acantièren en victimari dera istòria, en autar deth sacrifici dera economia globau, era desigualtat insauvabla e eth benèster escandalós d’ues minories cada còp mès arriques. Quinze mòrts as pòrtes dera peninsula, coma es queigudi en Lampedosa, non ei pas ua causa entà desbrembar de forma frivòla e naturau. E totun, voleríem desbrembar-les lèu (eth govèrn de forma irresponsabla, e nosati, que non sabem ce com acabaram, damb santa resignacion), com s’es defuntats formèssen part dejà deth paisatge dera desesperacion en moments en qué sonque demoren trobar era esperança en exili. Mès eth sòn idòl encara reverbère en hons dera nòsta consciéncia. Es prumèri que l’entenen son es madeishi carrabinèrs que sauven es termières, ara ordre d’ues politiques determinades. Per tant, ei faussa era dictomina cercada a favor d’uns o d’uns auti. Sauvadors des immigrants o defensors deth benemerit còs. Non ei aquerò. De hèt, damb es policies me passe coma Pasolini quan les defenie pera sua origina obrièra dauant des hilhs de “papà”. Dauant des heiredes e indiferentes “rasons d’Estat” (o des Estats europèus), aurie de primar eth principi de solidaritat, de misericòrdia, de digne tracte encara qu’era sua sòrt sigue era de tornar-se’n tara pàtria esparrecada. Principi de cristiana caritat, universau fraternitat, coma reclame er arquevèsque de Tangèr, ena linha deth pontificat de Francés, damb frases que, per cèrt, dèishen en evidéncia er extremisme intolerant que, de viatges, presumís d’ua catolicitat a pròva de bombes: “Cap persona non pòt demorar ara pòrta de casa, sigue d’ua auta religion, atèu, omosexuau o non sabi ce qué. Jesús non demanaue pes identitats”.

(DIARI SEGRE, 8 de març de 2014)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s