De lin e de lan

Sequèles

Dempús des mesi transcorrudi, d’ençà d’aqueth dia de junh, de rebrembe malastrat entà toti, en qué bramèc Garona, encara divisam bères maishines qu’estornegen es calhaus der arriu entà tornar tath lòc aquerò que, dilhèu, ja non poderà ocupar era madeisha plaça. Rebrembam, coma non, es moments vescudi peth desbordament dangerós, sustot es que le patiren de forma dirècta. Mès tanben auem presentes es prumères ores en qué comencèren a vier, en processon, aguesti aparelhs damb còth long e pas reposat enquia ua destinacion dilhèu desconeishuda tà fòrça d’eri damb er objectiu esforçat de gratar ua tèrra envadida peth descontrotlat element liquid. Semblen bèsties de hèr que sagen de hèr-se damb un pessic d’arriu, com aqueres que diden que i auec sus era tèrra abantes dera edat de hèr e dera edat der òme. Damb mès o mens eficàcia, quauqui des servicis e es infraestructues basics s’an restablit, com ei per toti coneishut, mès tanben demoren es herides dubèrtes, era natura cambiada e d’auti trabalhs que, damb ua gestion integrau e previsora, calerie hèr encara enes airaus e es òbres que, coma es camins agricòles, es pònts esbauçats e aqueres aigües libertines, dilhèu non son tan vedibles ne tar ensem des passants ne, encara mens, tà uns pressupòsti publics amendridi e afeblidi, en uns moments en qué optar per ua inversion en un lòc o en un aute, sense adméter resultats inclusius, pòt arténher era categoria d’un ahèr damb repercussions territoriaus inimaginables hè pògui ans entà darrèr. Tot ac voleríem apariar dejà, mès eth temps passe e encara s’i a d’amasegar tà re.hèr aumens çò qu’ei ara pendent. Qu’era urgéncia des prumèri moments non mos hèsque a desbrembar çò d’important tostemp.  

(DIARI SEGRE, 22 de hereuèr de 2014)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s