De lin e de lan

Èm Aran

Unitat d’Aran ven d’encetar ua campanha damb eth lèma Èm Aran! Ne vegueria, ne comarca entà reivindicar era singularitat dera Val d’Aran, que constitusís ua “entitat territoriau singular laguens de Catalonha”, segontes era definicion ja recurrenta der Estatut d’Autonomia. Hè quauqui dies, hadíem referéncia ací as risqui as quaus ei sosmetuda era autonomia aranesa per part des podèrs publics superiors, per miei dera tramitacion dera lei de govèrns locaus, possada peth govèrn catalan. Non ei mens cèrt qu’es moments actuaus, d’efervescéncia nacionalista, tanpòc conviden ar optimisme, pr’amor qu’era nòsta situacion de país petit o ben demore dirèctament desbrembada o ben, dilhèu piri, ei subjècta a ua utilizacion de part pes interèssi en luta. Pr’amor d’açò, ère de besonh un tòc d’atencion entà deféner çò que credem ei just, açò ei: qu’Aran non pòt èster equiparat a ua comarca mès, ne, per tant, pòt préner part de cap de vegueria o division territoriau que non sigue era pròpria, non pas per rasons metafisiques, senon per rasons estrictament politiques, en melhor sens possible. Aran emergís, non pas per isolament, senon per reconeishement federalizant (mès enlà d’eth); non pas a compdar d’uns drets pre-existents, pre-politics e ancestraus (encara que dilhèu n’abusam massa), senon coma comunautat politica formada per ciutadans e ciutadanes, ei a díder, per òmes e hemnes liures e iguals, qu’exercissen, ara e ací, er autogovèrn en orizon dera igualtat intrinsèca ara politica e era autonomia derivada dera equivaléncia des sòns membres, que remitís non tant a ua identitat essenciau coma a ua pluralitat foncionau, pragmatica e activa. Aguest ei, aumens, er ideau (sense eth quau era politica deven escura societat administrada) qu’a de perméter eth retorn dera ciutadania coma era sua pèira angulara. 

(DIARI SEGRE, 8 de hereuèr de 2014)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s