De lin e de lan

Quina crisi?

Ua des caracteristiques d’aguesta epòca qu’apèren “postmodernitat” ei eth sòn estat de crisi permanent, que coïncidís damb un sègle XX convulsat e afectat per guèrres mondiaus (enguan se’n commemòre era prumèra), guèrres fratricides (coma era espanhòla), massacres, hame, recessions… Era lista ei massa longa, en uns moments en qué cau regretar ua guèrra sagnanta en Síria, sense desbrembar era mala sòrt ara quau auem deishat es païsi dera Africa e persistís en China un sistèma qu’a prenut çò de piri deth capitalisme (es desigualtats dera desregulacion) e çò de piri deth comunisme (era dictadura, era casta, era manca de libertats). Per citar sonque quauqui des exemples actuaus. Era crisi qu’ara referenciam non ei pas nauèra. A gahat totun d’autes dimensions. Pensaires dera causa hè decades qu’en parlen quan analisen er esperit epocau. En tot reconéisher-la, aguesta crisi, en un escrit de 1958, María Zambrano afirme en prològ dera edicion de 1987: “La crisis de Occidente ya no ha lugar apenas. No hay crisis, lo que hay más que nunca es orfandad. Oscuros dioses han tomado el lugar de la luminosa claridad, aquella que se presentaba ofreciendo a la historia, al mundo, como el cumplimiento, el término de la historia sacrificial”. Quan se pèrd un sens incondicionau dera existéncia, es dius escurs aquerissen formes diuèrses, escindidi deth món fisic e dera persona qu’i demore, qu’an era sua arraïtz enes valors pecuniaris dera economia neishuda a finaus deth sègle XIX e principis deth XX, a saber: eth diu mercat que règne un sistèma basat ena obsession peth creishement, era produccion coma extraccion ilimitada e eth trabalh coma explotacion laborau (damb pòga ofèrta e mès precària), mutadi enes naui dius dera “productivitat” e era “competitivitat”, que sònen tan ben en quinsevolh discurs de Davos, vertat? 

(DIARI SEGRE, 25 de gèr de 2014)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s