De lin e de lan

Nostalgia retrobada

Torni a sénter era nostalgia d’un temps non vescut, mès, totun, familiar, mentre guardi es fòtos antigues des processons de Setmana Santa de Bossòst, que sauve era Associacion de Comerçants e Empresaris. Sustot dera dusau mitat deth sègle XX, mès tanben n’i a de principis. M’arturi en ua que mos semble chocanta en aguesti moments, damb un corròp de mainades angelicaus, coronades per flors e damb vestit blanc de comunion. Acompanhen un estendard der Ecce Homo, aué desapareishut, dauant deth pas deth Crist qu’ara daurís era processon, mentre survelhen quate hemnes, damb cap cubèrt e pelha e miches neres (ei clar qu’era prumèra pòrte ua pelha longa e era capucha que caracterizen eth conjunt deth qu’a demorat coma vestit regionau), pujades ara banqueta d’ua casa deth carrèr d’Arnan. Tres d’eres campen tara camèra fotografica, dilhèu era prumèra que ven: ua damb un arridolet de curiositat, es autes damb desconfidança, sustot era dusau, miei virada tath costat contrari dera hemna dera capucha, caperada de naut en baish, sonque vedibles es mans que repòsen amassades sus eth vente e eth gèst arropit peth solei que li ven de front peth costat quèr dera scèna. Se repetís en album era atmosfèra deth blanc e eth nere damb es ròstres familiars reflectits enes generacions posteriores, quauqui carrèrs empeiradi e d’auti de tèrra, toti mercadi per esclau deth bestiar e era nhèu der iuèrn, e era fisionomia des cases e es bòrdes, bères ues d’eres facilament reconeishibles encara aué, e permeten redescubir eth hons de vertat dera processon que passe, lèu lèu, de forma invariabla cada an de cada epòca, aumens d’ençà de 1879, damb es passi naui que dempús s’an somat ath simbèu fèrm dera sua consolidacion, dera identitat de pòble que dejà a artenhut.

(DIARI SEGRE, 5 d’abriu de 2014)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s