De lin e de lan

Tot er an

Transcorrut er an d’ençà des aiguats qu’afectèren, damb especiau viruléncia, Aran, fòrça municipis demoren encara es ajudes prometudes per quauques administracions e des inversions de besonh entara reparacion de camins, pònts e d’autes infraestructures basiques ar entorn der arriu e es ribères damatjades, actuacions que, ac volem pensar atau, en d’autes epòques de pressupòsti publics mès generosi s’auessen prodigat pendent aguest temps, conscients coma èm dera impossibilitat d’aparia’c tot en un an atau coma deth cambi paisatgistic de Garona, ua transformacion qu’interpèlle era fragilitat dera existéncia tota, qu’includís tanben ara natura que definís aguest parçan. Non per açò, cau deishar de persutar, dilhèu ara mès que jamès, enes utisi de planificacion territoriau e prevencion des risqui per mor dera seguretat populacionau e eth suenh deth miei qu’era istòria mos reclame. Justament, es valors ambientaus, genuïnament ecologics, prenen part dera nòsta identitat. E se non, campatz, un an mès, coma era Val torne a mostrar-se, en aguesta sason, exuberanta deth viu vèrd qu’entore era ruta deth viatjaire inquiet, que va un tròç a pè, un tròç damb bicicleta, mentre es tucs encara nheuadi li susvelhen eth trajècte enquia que s’arture, un shinhau mès enlà, en aqueth vilatge a on li demore eth corròp d’amics auançadi. I descurbís eth cornèr que sauve era petita glèisa romanica, tresaur pirenènc, e profite era parada entà trèir-se era set e era hame en bar deth costat. Eth glop li refrèsque era memòria d’ua val autant, o mès, espectaculara qu’ena sason de nhèus, alavetz mens accessibla. Ja anonciaue eth vielh lèma qu’era Val d’Aran ei tà tot er an.

(DIARI SEGRE, 28 de junh de 2014)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s