De lin e de lan

Eth Tour

Era carretèra demore desèrta abantes qu’es prumèri veïculs de seguretat e des pompièrs francesi poguen daurir eth pas ara caravana publicitària, alègra e chocanta, damb un aire de magràs en miei dera canicula, mentre autoctòns e visitaires de cornèrs inimaginables, coma un australian interessat pera camera fotografica que pòrti, ben simpla, retornen era salutacion e remassen es objèctes des mèrques que s’anoncien en aguesta passavila deth patrocini. Eth Tour de França ei atau, un eveniment de tradicion centenària, entre ludic, esportiu, sociau e toristic, qu’encara lhèue expectacion e seguiment per aquiu a on passe. Aguesta setmana i a hèt cap en parçan de Quate Lòcs, ena sua etapa 17au, entre Sant Gaudenç e Sant Lari, enes nòstes tèrres deth Comenge, per vilatges tanplan familiars, propèrs, de casa, a on era distincion termierèra semble irrelevanta, ben supèrflua. Ua orada mès tard, eth bronit des elicopèrs damb es camères que retransmitissen era corsa a vista d’audèth peth vèrd paisatge deth Pirenèu centrau, coronat pes plapes de nhèu que repòsen ath cap dera sèrra, avertís dera inminent arribada des corredors que la entèsten, damb ua diferéncia de tot just ua menuta respècte de tot eth grop. Aguesti eròis dera bicicleta, òmes subreumans, passen tot viste, dauant des espectadors que mòstren quauqui estendards e es anims que les inspiren, en tot que s’encaren ara ascension deth pòrt deth Portilhon, que pugen de forma constanta, a pinhon fixe, quan non se vau a badar, mentre ignòren, as sues esquies, es beròies imatges dera montanha de Margalida. Ja les pòs anar a cercar, que ja paren en Banhères de Luishon. Era carretèra torne a èster dubèrta e es ciclistes aficionadi entornien peth pòble, tà naut e tà baish, damb aqueth regust que dèishe un dia diferent.

(DIARI SEGRE, 26 de junhsèga de 2014)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s