De lin e de lan

Pòstpàtria

Eth cas Pujol s’a plaçat coma miralh des incongruéncies dauant der aperat procès sobeiranista, que s’auie convertit en ua sòrta de nau moralisme politic, capable d’establir era linha non sonque entre es boni patriòtes (que sauven es sòs en Andòrra) e es malurosi (en ton commiseratiu, ara demora dera reconversion) o es maishanti (en ton despectiu, perque aguesti non an remèdi), senon tanben entre es democrates (aqueri que defenen eth referèndum secessionista) e es que non en son (aqueri que le rebotgen pes rasons que siguen). Tanben valerie era critica respècte des petrificadors dera Constitucion. Tan evident ei que Catalonha non ei, sonque, Pujol (guarie còps ac auíem avertit, sense que mos hèssen cas, e ara repetissen es que tostemp les auien confonut!), com qu’Espanha non ei solet Bárcenas. Dempús d’ans, decades, fòrça abantes de cap senténcia constitucionau, d’egemonia doctrinau, mediatica, politica, de cap tara idèa dera Catalonha plea e liura, er estadi finau dera quau auie d’èster, inexorablament, eth der Estat pròpri, perque partie dera premissa qu’ua Nacion non n’ei sense Estat; eth miralh trencat deth pujolisme, sense eth quau pòc s’entenerie er actuau sobeiranisme, a despartit tanben era imatge interiorizada deth supremacisme catalan, en pensar-mos mès beròis e intègres qu’era rèsta d’iberics. Mès… ai!, era tustarrada ei fòrta, perque, en hons, compartim damb eri es madeishi maus: era corrupcion deth podèr, eth patriotisme dera vergonha e, en conseqüéncia, ua situacion herida de caumatge, desproteccion sociau e desigualtat creishenta. Profitem era escadença non pas entà isolar-mos, patrioticament, ena nòsta misèria, senon entà predar-mos amassa per un renèisher tan democratic, just e plurau com dejà “pòstnacionau”, desmitificat, cosmopolita, entà qu’era pàtria, era que sigue, dèishe d’èster ua excusa.

(DIARI SEGRE, 23 d’agost de 2014)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s