De lin e de lan

Possibilitats limitades

Com se tot siguesse susceptible de cambi e tanben de finau, laguens dera sua contingéncia, non sonque er èster uman ei eth sòn pròpri fin, senon tanben es possibilitats que pòt auer ara man se li revèlen autant de limitades. Viuem ara aguesta situacion de fin-finau en fòrça encastres que semblauen intocables. Era configuracion des territòris n’ei un d’aguesti, dera quau en da bona mòstra eth referèndum escocés entà decidir s’aguest parçan auie d’èster, o non, independent, a despièch qu’eth tèrme “independéncia” ei fòrça quimeric en un món d’interdependéncies constantes. Tanben en Catalonha se vò daurir era possibilitat de sosméter en qüestion era integritat territoriau atau com la coneishíem enquia ara. E Aran poderie plantejar, atau madeish, un aute estatut politic, segontes eth sòn autogovèrn e era sua singularitat culturau. Es termières (concèpte que ja apunte ath limit, ath finau d’un espaci contingent) pòden cambiar, encara que serie preferible non lheuar-ne mès e dilhèu suprimir-les totes (fin-finau des termières), se se dèssen es condicions avientes (causa que, per cèrt, a comprenut prumèr qu’arrés eth capitau mondiau que se desplace per aquiu a on vò). Perque èm plaçadi ena possibilitat e, ath temps, èm eth nòste pròpri fin, poderíem aquerir era consciéncia politica de víuer com se deth nòste temps depenesse, en bona mesura, era nòsta felicitat, sense auer de demorar futurs compensatòris damb presents tan sacrificiaus, e eth restabliment, ara e ací, dera dignitat perduda. D’acòrd damb eth combat racionau e era coimplicacion en comunautat, era nòsta responsabilitat mos possarie a hèr es causes çò de mielhor possible, dilhèu, en tot seguir er exemple referit, damb era claretat, era negociacion e eth pacte, qu’ací encara mos manquen.

(DIARI SEGRE, 20 de seteme de 2014)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s