De lin e de lan

Quina Lei?

Setmana de compareishences en Parlament damb motiu dera tramitacion dera naua Lei d’Aran. Ei un bon moment entà conéisher es inquietuds e es desirs des aranesi e des sapients sus eth regim especiau entà qu’es deputats elabòren era lei que regule eth nòste autogovèrn. Maugrat açò, i a ua naturau temptacion en refortilhar eth posicionament de cada grop, en ua sòrta d’autocompareishença publica, respècte der imaginari que dejà a articulat en referéncia ara Val d’Aran, dilhèu discordant damb eth pluralisme pròpri que caracterize eth país. Suspren tanben que representants politics diguen a ses senhories qu’ahèrs tan fonamentaus coma eth modèl electorau non formen part des preocupacions des ciutadans. Pòt èster. Com tanpòc n’ei era madeisha Lei, enes carrèrs e larèrs aranesi. E aguest hèt non ei pas un impediment entà qu’es politics hèsquen eth sòn trabalh. Se pòt convier facilament qu’eth sistèma electorau aranés, coma eth modèl financèr e era arquitectura institucionau e competenciau, d’acòrd damb es naui besonhs restacadi damb era qualitat democratica, era politica toristica, economica e deth foment deth trabalh, ei manifèstament mielhorable, pr’amor qu’es proporcions populacionaus an cambiat dempús de 24 ans en qué s’aprovèc era prumèra lei e, sustot enes darrèri tempsi, a sosmetut quauqui terçons decisius (pr’amor que decanten eth govèrn deth Conselh) a un “estrès electorau” dificil de justificar en plen sègle XXI. Mos enriquís debàter sus tot açò, entre es que non vòlen cambiar arren e es que prepausen d’autes alternatives entà sajar de racionalizar eth sistèma, hèr-le mès just, transparent, equitatiu e, per tant, democratic. Damb acòrd e consens. Entà qu’es representants siguen, aumens, un shinhau mès representatius.

(DIARI SEGRE, 6 de seteme de 2014)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s