De lin e de lan

Fonamentalisme

Er atemptat contra era redaccion dera revista Charlie Hebdo ei pur terrorisme, fanatisme violent, fonamentalisme sense hònts, integrisme desintegrador, manifèsta intolerància contra es boni valors republicans dera libertat, era igualtat e era fraternitat. Des d’un punt d’enguarda religiós, constitusís ua blasfèmia clamorosa eth mau usatge deth nòm d’un Diu e d’un profèta entà venjar-les d’ua satira emparada ena saludabla critica, en dret ara informacion e era libertat d’opinion. De hèt, non i a aufensa piri ne mès grana ath bon Diu qu’era aniquilacion deth frair, de quinsevolh frair. Per aquerò, aguest integrisme non a arren d’integrau, n’eth fonamentalisme que se’n derive se base en fonaments ne umans ne solids, perque s’an desprenut de quinsevolh critèri rasoable e etic. Ei vertat qu’es fonamentalismes non son exclusius d’ua religion o d’ua politica, e constitusissen, paradoxaument, ua expression modèrna en contra dera modernitat. Segontes era estudiosa Karen Armstrong, aguesti grops se caracterizen peth sòn refús ara democràcia, ath pluralisme, ara tolerància religiosa, ath manteniment dera patz, ara libertat d’expression o ara separacion dera Glèisa e er Estat. Es fanatismes que mos ocupen ara son restacadi damb er islam, deth quau admiri eth sòn sens adoratiu, e son tanben un afrontament contra aguesta confession, que, com a escrit eth filosòf Manuel Fraijó, se ve damb eth doble rèpte de hèr a compréner eth Coran non coma estricta Paraula de Diu senon coma Paraula der òme inspirada per Diu laguens dera sua contingéncia istorica, entà non préner aguesta paraula de forma acritica e rigida (per tant, petrificada), atau coma de separar er encastre profan deth sagrat, eth politic deth religiós, qu’esvite es pejors maus des regims teocratics, qu’ara fin son ua politizacion dera religion e, en revèrs de çò que didíem ena anterior columna, ua banalizacion d’aguesta per excès.

(DIARI SEGRE, 10 de gèr de 2015)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s