De lin e de lan

Povàs

“Rebremba, òme, qu’ès povàs, e qu’ath povàs retornaràs”, ditz eth caperan ena imposicion des cendres as crestians, segontes mane era liturgia d’aguest dia (dimèrcles passat) que da pas ath periòde quaremau, en tot adméter d’autes formules se voletz mès doces e amables (“convertís-te e cre en Evangèli”). Simbèu dera condicion finita umana e signe de peniténcia e conversion, i reverbèren es paraules paganes deth Memento mori (“rebremba qu’ès un òme e que moriràs”), pronunciada peth servent qu’anaue darrèr des generaus ena desfilada dera victòria pes carrèrs dera antiga Roma entà qu’esvitèssen era temptadora supèrbia e poguessen préner consciéncia dera limitacion comuna ara rèsta des mortaus. Com se der arren venguèssem e ar arren tornèssem, er uman pèrd era innocéncia quan descurbís era sua soletat mortau, era sua existéncia virada tota era de cap tara insauvabla mòrt. Contra cèrta idèa estienuda respècte d’un infantilisme acusat, era crestiana ei ua des vides mens ingènues e mès conscientes dera finitud, sense era quau, ei clar, non a lòc era esperança de resurreccion, un impossible que sonque un diu pòt aufertar. Mès, mentretant, se non te n’auies percebut, cau que rebrembes, ò praube, qu’ès povàs, e non un povàs quinsevolh, senon eth que deven frut dera passion dera vida que s’ahlame e consumís enquia que s’amòrte e pren dejà forma de cendre. Un cendre que, s’encara demorèsse bèth dubte, s’aplique damb eth signe mortau dera crotz. Eth povàs ei era unica certesa qu’auem dera contingéncia singulara, pr’amor qu’era certesa ei delimitacion, discerniment o finitud; totun, discernir ei separar ua causa dera auta, establir limit, coma eth que i a entre èster o non èster, identitat que s’establís (aguesta ei era esperança) sus un hons infinit, preontologic, d’a on gessèrem e i (re)tornaram coma povàs transcendent.

(DIARI SEGRE, 21 de hereuèr de 2015)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s