De lin e de lan

Cambi politic

Er hèt de voler recuperar era politica qu’ei un des darrèri succèssi que mèrquen eth devier d’aguest cambi d’epòca, caracterizat, ath temps, per tota ua sòrta de cambis que van mès enlà dera soma agregada. Semblarie qu’era consolidacion democratica amiarie ara exigéncia de mès democràcia, era reaccion contra era quau se postule en forma d’involucion contrareformista. En aguesta dialectica se placen es transformacions vigentes, e damb eres tanben, aumens, ua reestructuracion deth panorama politic atau com l’auíem coneishut enquia ara, cants de sirèna includidi. Damb era perspectiva qu’apòrte eth pensament dauant dera accion espontanèa des òmes que viuen cada hèt com se siguesse nau e unic, era filosòfa d’origina judiua Hannah Arendt escriu dejà, enes ans 50 deth sègle passat (ara calor dera convulsion des guèrres e es totalitarismes), que “era pregunta peth sens dera politica e era desconfidança de cap a era son fòrça antigues”, aumens d’ençà dera epòca de Platon (s. V aC). Totun, eth sòn ei un pensament sus era accion, per mor dera quau mos èm presents damb es auti. Coma diderie Arendt, non sonque èm en món, senon que tanben i prenem part. Era responsa depenerà dera pluralitat que fonamente era madeisha politica, pr’amor qu’aguesta “tracte der hèt d’èster amassa e es uns damb es auti des diuèrsi”. Era politica non ei d’un òme, senon que brotoe en er “entre” es òmes (e hemnes) e, per tant, s’establís coma relacion. Mès ei tanben ambivaléncia, ja que “o ei dominacion o ei suenh dera existéncia”; en tot cas “començaue a on acabaue era preocupacion pera vida”, a on eth tracte damb es auti ei coma iguals “ena pluralitat dera agora”, ena “isegoria” d’Erodòt, coma “autentic contengut der èster-liure”, pr’amor qu’era libertat ei poder (re)començar, méter-mos, un còp mès, en marcha.

(DIARI SEGRE, 7 de març de 2015)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s