De lin e de lan

Desarraïtzament

Eth desarraïtzament ei un des maus mès acusadi dera epòca contemporanèa: der immigrant que partís, o a de húger, dera hame, dera persecucion, dera praubesa, e dèishe hemna, hilhs e pàtria, e de viatges era pròpria vida, de forma massiva ena Mediterranèa, as pòrtes dera prospèra e indiferenta Euròpa septentrionau (toti es païsi dera citada mar en son autant d’europèus); mès tanben, mens tragic, deth joen, e non tan joen, que se’n va tar estrangèr a trobar sòrt laborau, o laguens deth pròpri país; o simplament deth que demore sense trabalh o labòre en condicions deplorables, indignes, per quate sòs. En fin, tanpòc è dret a recrear-me en ues situacions que coneish mielhor qui les (suber)viu. Era pensada ven a compde d’un nau prumèr de mai que venguem de passar, damb es signes mès favorables dera macroeconomia, inutils se non son efectius ena vida dera màger part des ciutadans, atau com comence era nauèra instruccion pastorau des avèsques espanhòls sus era crisi economica, sociau e morau (“Glèisa, servidora des praubi”). En un libre de publicacion recenta de Simone Weil, ua des pensadores e mistiques mès genuïnes e liures deth sègle XX, era filosòfa soslinhe que hèr arraïtz “ei dilhèu un des besonhs mès importants e ignorats dera anma umana”, en virtut “de recéber era totalitat dera vida morau, intellectuau e espirituau enes mieis des quaus pren part de forma naturau”. D’aquiu qu’es relacions sociaus basades sonque ena economia, enes sòs, que determinen era condicion obrièra, qu’era coneish plan ben, siguen factors de destruccion des arraïtz, atau coma eth caumatge ei “eth desarraïtzament totau”, “de dusau poténcia”.

(DIARI SEGRE, 2 de mai de 2015)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s