De lin e de lan

Eleccions araneses

Aran tanben a parlat per miei des eleccions locaus e ath Conselh Generau, en tot manifestar ua volentat de cambi e renauiment dera politica e des accions de govèrn, mès ath delà sus era basa de projèctes rigorosi e solvents. Unitat d’Aran, guanhadora en cinc des nau municipis, entre eri eth caplòc Vielha-Mijaran, a artenhut era prumèra plaça en numero de vòts entara maxima institucion, mentre que Convergéncia Democratica, que manten localitats importantes coma Naut Aran, s’a emportat era majoritat des sòns representants, es conselhèrs generaus, escuelhudi enes sies terçons en qué se despartís eth país. Aguesta paradòxa, que permet eth sistèma neishut damb era prumèra lei d’Aran, de 1990, e rebrembe ara vescuda per Maragall en 1999 quan guanhèc en vòts a Pujol, mès non pas en deputats, met de relèu tant era legitimitat deth modèl articulat, e per tant deth govèrn que se’n pogue derivar, coma eth besonh d’adaptar-le ara realitat deth sègle XXI, atau com s’auie plantejat dejà en debat entara actualizacion dera norma de regim especiau, qu’ara fin a mantengut eth sistèma electorau vigent. Totun, aguest debat, complèx e apassionant, ei ara mès viu que jamès, damb diuèrsi modèls sus era taula (coma eth dera circonscripcion unica o eth dera reduccion des terçons as tres originaris, coma eth sòn nòm indique, entre d’auti possibles), e aurie d’animar a un consens entre, aumens, es dues principaus fòrces politiques, ath temps que trabalhen per un Conselh mès transparent, collaboratiu, pregonament democratic e equitatiu, capable de reflectir era pluralitat intrinsèca dera nòsta societat.

(DIARI SEGRE, 30 de mai de 2015)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s