De lin e de lan

Formes

Era exuberància naturau d’aguesti dies de bonança escape ara catalogacion umana racionau, pr’amor que va mès enlà dera unitat e eth sens d’ua heireda planificacion. Cada causa, cada element, seguís eth sòn impuls vitau. Vegetacion, aigües, animaus e umanitat apassionada lhèuen acta dera economia dera tèrra, suspenuda en un abisme vitau, ciclic, de creacion, mès tanben de finau. Un simple sopar ara fresca, mentre alenden es arrames des arbes qu’entoren eth mistèri dera net, semble penetrat per ua divinitat venguda deth bòsc. E ath dessús dera tèsta se daurís “aqueth cèu estelat sus mèn” admirat per Kant, eth firmament plapat de botons ludents, liures aué, lèu de forma excepcionau, des sinuoses formes embromades, ena clarulha que dèishen veir uns herèishos imponents. Un ei eth cèu, espaci immens, “continent universau, era etèria region pera quau tot discorrís e tot se mò”, laudaue Giordano Bruno, defensor der univèrs infinit, simbolizat ath temps pes montanhes que vòlen tocar eth cèu. Eth sociològ Georg Simmel escriuec, laguens deth sòn Diagnostic dera tragèdia dera cultura modèrna, que, en contra de çò que passe damb es òbres d’art, es formes non an damb es Alps, massa desendreçada, un valor estetic pròpri, senon qu’aguest valor ei restacat damb es sues dimensions immenses, de forma inquièta, accidentau, pr’amor que s’escape a quinsevolh règla d’unitat, artenhuda en tot cas pera omogeneïtat deth hons dera val, aquiu a on èm ara, ath costat d’ua hònt que banhe eth camin e amie ath passejaire a ua vida naua, virada, totun, ath silènci d’a on ja non arribe era lum.

(DIARI SEGRE, 11-6-2016)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s