De lin e de lan

Romanic aranés

Eth Pirenèu ei fòrça coneishut peth patrimòni culturau e artistic conformat per ensem de glèises e capèles, e tanben de bèra catedrau, der estil medievau romanic. En aguest encastre, i cau compdar, damb capinaut meritat, era Val d’Aran, damb era sua fisionomia de vilatges e glèises, fòrça d’eres d’aguest estil, barrejat damb d’auti ath long des sègles, qu’a recebut eth nòm de romanic aranés. En cau destacar es temples que, en tot formar part d’iniciatives dejà consolidades coma era dera rota deth romanic, subergessen tant pera sua arquitectonica, sòbriament imponenta era de Santa Maria de Cap d’Aran e eleganta era d’ua auta mariana, era d’Arties, coma tanben pes tresaurs que sauven laguens, dilhèu mens coneishudi, de pintures romaniques, gotiques, renaishentistes, fòrça d’eres de plan bona factura, coma es de Santa Eulària d’Unha o Sant Andrèu de Salardú, entre d’autes bastisses que non podem pas deishar de visitar, tanben de Vielha-Mijaran, atau coma de Vilamòs, damb glèisa e capèla, o Les, damb era ermita de Sant Blai. Ven a compde rebremba’c damb motiu deth prumèr aniversari dera declaracion dera glèisa dera Mair de Diu dera Purificacion de Bossòst coma Ben Culturau d’Interès Nacionau, ena categoria de Monument Istoric, pr’amor qu’ei eth temple romanic aranés qu’a conservat aguest estil d’ua forma mès unitària, en tot dar-li reconeishement, dignificacion e projeccion, atau coma a tot er hilat patrimoniau deth país tant peth sòn estil coma sustot pera significacion d’aguesti espacis que non se conformen en mantier-se coma heiredes pèces de musèu, senon coma temples vius, d’art tanben liturgic, de pregària e celebracion, d’olors e sensacions ena delectacion d’ua experiéncia atentiua e dubèrta ar inefable.

(DIARI SEGRE, 5-3-2016)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s