De lin e de lan

Corrupcion

Es cassi de corrupcion que se revèlen pendent quasi cada setmana menacen era credibilitat deth sistèma institucionau, politic e economic, que, per mor d’aguest deteriorament, requerís d’ua reforma prigona entà ua naua validacion deth madeish, que hèsque possibla ua comunautat mès justa e reconeishibla enes principis democratics que la botgen. Eth dera transparéncia, amassa damb idèes e mecanismes coma era dera bona governança e eth còdi etic, ei un d’aguesti principis rectors mès publicitats, valgue era redondància, pr’amor que hèr transparent quauquarren ei hèr-le public, ei méter-le ara lum publica entà qu’eth ciutadan i pogue accedir ad aquerò que s’i manifèste. Totun, eth dret ara informacion a de perméter eth déuer de coneishement, pr’amor qu’ua informacion mau dada, que, en lòc d’aportar lum, enlusèrne, pòt hèr inviable un vertadèr coneishement. Eth coneishement s’aquerís per miei dera ordenacion racionau dera informacion. Ei un procès d’illustracion, de capacitat de pensament per un madeish, non pas d’espectacularizacion e gesticulacion vueda. Era etica non ei ua cosmetica, coma diderie era professora Adela Cortina, especializada en aguesti mestièrs dera filosofia morau e etica. En ua jornada sus eth papèr des elèctes locaus ena luta contra era corrupcion, tròbi ues paraules sues fòrça illustratives. Cortina mos rebrembe qu’era etica ei caractèr, e se trabalhe dia a dia, damb esfòrç e entrenament, entà augmentar es possibilitats d’ua vida bona e erosa. Per açò, ei important que, incapable coma sò de dar leçons moraus ad arrés, poguèsquem dar compde en tot moment de çò que hèm, damb critèris razonables de validacion e justificacion compartits ena comunautat politica dotada des nòrmes e institucions que la hèn possibla.

(DIARI SEGRE, 20-2-2016)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s