De lin e de lan

Rurau-urban

Eth cambi de paradigma epocau a tanben eth sòn reflèxe en desequilibri territoriau qu’era ONU acabe d’avertir damb es sues donades de concentracion urbana mondiau. Segontes aguest organisme, mès dera mitat dera populacion deth planeta viu dejà en granes ciutats que tendissen a agranir-se mès, sustot enes sòns airaus metropolitants. De hèt, aguest percentatge arribarie a ocupar lèu lèu eth 70%, de cap tar an 2050. En Espanha, es chifres criden fòrça era atencion, pr’amor qu’era màger part dera populacion viu en ciutat, mentre eth 70 % des nuclèus son consideradi vilatges. Era henerècla entre er encastre rurau e er urban creish, a despièch dera simplicitat d’aguesta separacion, pr’amor qu’ei dejà urban er entramat dominat per espaci de carrèrs e larèrs que conforme es nòsti pòbles, mentre qu’eth limit naturau ei fòrça mès propèr, ara man, tanben transformat pera accion umana (toristica, agrària, eca.). Ei curiós er emplec deth lenguatge quan definim un entorn pòc uman ar intervengut fòrtament per òme, e, ara invèrsa, mos semble mès uman, proporcionat, eth qu’ei mès avient ara nòsta natura, ara fin. En tot cas, es moviments migratòris se produsissen pera expectativa d’oportunitats sòcioeconomiques que, malurosament, son fòrça mès fèbles, redusides e dificiles de trobar en aguest mau dit “món” rurau, pr’amor que de món sonque n’i pòt auer un. Era convergéncia rurau-urbana semble improbabla a cuert tèrme, se hèm cas d’aguesti indicadors, damb granes concentracions populacionaus que, paradoxaument isolades, depeneràn mès des recorsi naturaus que sauvam enes municipis petits, plaçadi en “pati de darrèr”e “eth parc tematic” que non volem èster.

(DIARI SEGRE, 5-2-2016)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s