De lin e de lan

#14N

Era grèva generau deth 14 de noveme, damb mès manifestacions que seguiment entà paralisar era ja arturada activitat economica (hèr grèva semble ua redondància en tempsi de caumatge e precarietat laborau), a servit, aumens, entà méter dessús dera taula deth debat politic era agassanta situacion sociau que viuem (o auem de resistir). Venguíem ja d’uns dies de convulsion pes conseqüéncies tragiques dera cobdícia dera banca damb es impagaments des ipotèques, mentre er Estat a d’assomir, en forma de deute sobiran, eth deute contrèt pes bancs damb es creditors deth nòrd. Un desproposit. Cau rebrembar qu’es dretes mos prometeren que, en arténher eth podèr, tot anarie plan ben, qu’auríem un país mielhor e mès urós, perque damb eres, s’aurie restablit era confidança des mercats e es inversors. Totun, aué i a mès recession. Eth contèxte a estat e ei encara advèrs. Mès era via d’estofar eth sector public, mentre eth privat ei lèu enfonsat, ei contraprodusenta, perque ara vista son es resultats tara economia deth país. Quan eth problèma non ei era despena sociau, senon era manca d’ingrèssi (provenenti abantes deth boom immobiliari), dilhèu serie bon prebotjar ua fiscalitat mès justa, combàter mès fermament eth frau fiscau, dar facilitat as petites empreses e as autonòms, negociar damb Espanha e Euròpa un aute modèl de desvolopament, fòrça mès basat ena inversion publica (eficienta e sostenibla) e era reactivacion deth consum (responsable) intèrn, com a tornat a deféner eth reescuelhut president Obama. Reformes possibles que dilhèu ajudarien a encarar eth malur. Dilhèu… Totun, encara se sage de desplaçar era promesa d’ua felicitat complèta entara arcàdia dera miraculosa independéncia. Mès non i a bandèra pro grana que pogue amagar tanta injustícia.

(DIARI SEGRE, 17 de noveme de 2012)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s