Pensades

Ernest Lluch, el llegat del futur

Avui, en aquest temps de retrocessos socials, són més vius que mai el record i el llegat d’Ernest Lluch, a dotze anys del seu assassinat. Lluch, home de pau, fou el ministre impulsor de la sanitat pública i universal. Referents com ell ens fan comprometre amb els valors i el projecte del socialisme català. No en va, la seu d’Unitat d’Aran rep el nom de l’Ernest. Avui, malgrat tot i tots els elements que ens poden anar en contra i, pitjor, a desgrat d’una societat més justa i lliure, em sento, precisament, més interpel·lat amb la causa que encarna, tal com ens la va ensenyar a través del seu conegut manuscrit:

El socialisme és potser la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternitat possibles a les persones que viuen en societat. Per assolir-lo no n’hi ha prou amb polítiques públiques, sinó que també cal que la moral i l’ètica de les persones canviï paral·lelament. Hem de canviar les coses però hem de canviar les persones. Penso que hem de fer nostres els valors del cristianisme primitiu i del cristianisme humanista. Hem d’incorporar els valors de la companyonia dels treballadors a la feina ben feta i a la seva organització autònoma. L’ètica del treball i de la feina ben feta ens ha de vertebrar.

Col·lectivament hem de maldar per a que els flagells i causes de desigualtat desapareguin: la por a la malaltia sense assistència, la vellesa sense recursos, el no poder estudiar si es tenen condicions i ganes. Volem també que la formació de les persones ens permeti de fruir del lleure d’una manera creativa i enriquidora.  Hem de fer això estenent la nostra mirada prop de nosaltres però mirant tot el planeta que volem conservar perquè la immensa majoria hi visqui en condicions i en llibertat, que és un fi en si mateixa.

Ernest Lluch i Martín (2 de gener de 1999)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s