De lin e de lan

Nau país

Es prumères nhèus qu’an queigut ena Val pinten eth paisatge d’un país damb mès coratge tà afrontar era sason que comence, maugrat es adversitats actuaus en larèrs e empreses, dessús d’amics e coneishuts. Era nhèu que, en aquera societat agrària d’alavetz, possaue ar embarradon dempús des trabalhs der ostiu, ara, en parçan toristic, deven doça pluja de coton, pluja que suavize era tèrra seca pera recession shordanta. Pòt semblar manna deth cèu, mès aumens ahisque tar auanç. Manque contunhar, de vertat, eth debat tà qu’eth país consolide, dilhèu damb nau public, era economia der iuèrn e es sectors que ja foncionen, e apòste, de vertat, per d’auti encastres e d’autes formes de progrès, s’ei qu’encara existís eth progrès, entà que d’autes sasons dèishen de passar per incompareishença. Subergessen, com pòden, iniciatives, privades e publiques, en aquera direccion. Pòc a pòc, quan tot mos prèsse. Demoram encara era vision integrau, eth projècte globau. Me sabi. Tot a cambiat. Damb era nhèu d’aguesti dies, a arribat tanben un nau país, com didie eth lèma damb eth quau se presentaue ERC enes darrères eleccions tath Parlament. Ei era vertadèra guanhadora en aguesta Catalonha mès plurau e complèxa, a on, de forma paradoxau, e damb un PSC encara estordit, es aventures de CiU en Mar Ròi li an dat ales, mentre en Aran, un PP creishut a servit tà frenar era desobediéncia as Taules dera Lei constitucionau. En aguest mentretant qu’ei era vida (sustot politica), de nhèu e desèrt, cau tornar a cóser aquerò que s’a esparrecat entà qu’eth nau país, includit Aran damb es sòns ahèrs pendents (nau estatus, finançament, supòrt ara economia locau), non sigue encara piri qu’eth qu’auem deishat darrèr.

(DIARI SEGRE, 1 de deseme de 2012)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s