De lin e de lan

Èm escòla

Cada epòca se plantege tot soent eth sòn prètzhèt de renovacion, dempús d’arribar a moments critics de decadéncia. Ara semble que mos i trobam, en aguest punt de non retorn. Eth cambi pòt èster a piri, e malurosament non en manquen, d’exemples fòrça viatges tragics. Mès era renovacion que cau ven d’un impuls de cap tara plenitud d’ua viuença collectiva bona, a on era fòrça imperativa morau se botge per ua accion liberadora (Edmund Husserl). Mès non i aurà renovacion culturau sense (bona) educacion. Mès enlà des frivolitats e era irresponsabilitat d’un ministre, era escòla se tròbe tanben dauant d’aguest nau e vielh rèpte. Non sò mèstre ne pair, sonque formi part dera prumèra generacion que comencèc a estudiar damb eth modèl dera ESO, mès era educacion se transcendís e permet reconéisher-mos damb eth eth crit de toti “èm escòla”. Ua escòla publica e fòrta, integradora e de qualitat, damb immersion lingüistica e plurilingüisme. Non a neishut entà formar patriòtes catalans, aranesi o espanhòls, senon entà educar a ciutadans liures e iguals, damb critèri e coneishement. Esvitem qu’er ensenhament sigue “patrimòni de classe”, com constataue eth politic Fermando de los Ríos, òme renovador e parent londan deth fondador dera auançada Institución Libre de Enseñanza, e trabalhem tà qu’era persona, era persona “plea e possibla”, era mielhor persona que pogam èster, sigue eth punt de partida e eth punt d’arribada entara educacion, eth mandat prumèr dera quau ei “refinar era sensibilitat e predispausar atau er esperit favorable ara comprenença e era simpatia, perque sensibilizar ei crear interès, agranir er encastre dera curiositat, estimar era interpretacion e non arturar-mos en un plan primari e immediat”.

(DIARI SEGRE, 15 de deseme de 2012)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s