De lin e de lan

Aran 2013

Es auguri des italians entàs boni desirs qu’entenem en aguesti dies de Nadau e Cap d’An, en lengües coneishudes e propères, an arraïtz enes auguris des auantpassats dera antiguitat classica quan aqueri èren presagis extrèti deth vòl e eth cant des audèths e de d’auti signes. Fòrça son es exemples, mès se gaham era Odissèa, a on comence tot, trobaram a Teoclimen, “figura divina”, que “profetize damb tota franquesa” e “arren non amague”. En cant XVII, en dia cabdau en qué Ulisses entre en sòn palai dempús de vint ans d’abséncia, revèle a Penelòpe: “Sabi qu’Ulisses ja se tròbe ena sua tèrra patèrna […]. “Ère aqueth eth sens der audèth que vedí”. Mès tà dauant, era hemna assegure que s’eth tornèsse “castigarie lèu, damb er hilh, er abús d’aguesti òmes” (es sòns cortejaires). En díder açò, esternude fòrt Telemac, “e era casa retronic de forma terribla”. Penelòpe arric. Enténer un esternut en moment d’expressar un desir ère signe favorable entath sòn compliment. Ei vertat qu’es senhaus que vedem ara non permeten liéger es boni auguris que voleríem entà 2013. Er Ulisses dera bonança non acabe d’arribar, e ena nòsta tèrra, auem vist en pòc de temps anoncis que tanpòc conviden ar optimisme, com es mesures d’ERO e barrament temporau de Paradors, pèça clau deth desvolopament toristic, o era aprupta decision contra era residéncia de Les, sense aufrir ua alternativa viabla. Per contra, auram en 2013 ua tripla efemeride dera quau haram rebrembança: es 800 ans dera batalha de Murèth, es 700 d’Era Querimònia e es 500 ans deth Tractat deth Plan d’Arrem. Ja qu’eth present ei com ei, serie desirable, aumens, qu’aguesta commemoracion non demorèsse en passat e convidèsse a predar-se per un futur de progrès equitatiu e cooperacion entre es pòbles. Auguri!

(DIARI SEGRE, 29 de deseme de 2012)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s