De lin e de lan

Precària paraula

Suspren fòrça era seguretat damb era quau parlen politics, analistes e diuèrsi actors dera vida mediatica e sociau. Mos shaute pontificar, exercir catedra, crear e impartir doctrina, assetiar es bases d’ua naua vertat revelada ar òme deth carrèr que demore ena tenèbra. E, totun, tot ei tan inestable… Tan precària ei era nòsta paraula com era actuau societat trepidanta. Campi tà darrèr, e aquerò qu’ei escrit me semble hloish. Opinions facilament rebatibles, pòc matisades, qu’ara dilhèu ne compartisqui (damb jo madeish) o, aumens, argumentaria d’ua auta forma. En acabar un article, mos estabornim en dubte e era incertitud per mor des afirmacions que tan alègrament auem deishat inscrites damb aur ludent, naut enlà dera signatura, perque, clar, çò que compde ei “mia” paraula. E era der aute? Passe alavetz que te tròbe e gause plaçar-la ara lum d’ua auta sensibilitat, d’un aute fenomèn que la revire o la cambie dirèctament, perque era paraula balhe un lòc ath món, bastís un temple ena tèrra deformada dera indiferéncia. Era paraula ei sagrada, mès aguesta condicion compòrte tanben un risc. Totun, Calvin, inquisidor dera Reforma que non tolère ua auta opinion que non sigue era sua, ère considerat “ministre dera paraula sagrada”, com rebrembe Stefan Zweig ena òbra Castellio contra Calvino, de lenguatge viu e vèrb fluïd. Castellio, bric parion a un predicador segur d’eth madeish, desafièc ara “autoritat” tiranica, sustot dauant era crema der “eretge” Servet. Aguest cas devenguec detonant d’aquera luta a vida o mòrt, aquiu a on ara se da eth jòc dera critica vista coma simpla divergéncia o coma pur delicte d’Estat (pròpri o com volgatz), en moment de besonh entà deféner era libertat espirituau contra eth tutelatge qu’exercís eth pensament unic.

(DIARI SEGRE, 12 de gèr de 2013)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s