De lin e de lan

Dera mòrt

Eth dia ei embromat, fosc, e era nhèu torne a campar ena Val e a caperar un paisatge dejà nheuat. Eth respire es darrères alendades de vida. Eth, que parlaue fòrça, e fòrça viatges damb mots dirèctes e irreverents. Mès, per mor dera sua bondat, non perdie eth bon umor n’enes moments mès critics dera sua salut precària, segontes era pòga coneishença que n’è podut aquerir. Era experiéncia dera mòrt mos retròbe soent damb eth vesin, er amic, eth parent, eth pair o era mair o, mès fotut encara, er hilh o era hilha que partís. De viatges agonicament damb aquera malautia maudita. Ei era mòrt era companha mès intima qu’auem, inexorabla e invisibla, tan presenta tostemp. Era meditacion dera mòrt merquèc era òbra literària de Salvador Espriu, com rebremben aguesti dies damb motiu deth sòn centenari. Mès, qué non dèishe mercar? Era indique eth limit de cadun e atau era plenitud d’ua vida. Èster ei morir. E era realitat ei possibilitat complida, com diderie Kierkegaard. Damb rason escriuie Rosenzweig, filosòf juèu, que “pera mòrt, pera pòur ara mòrt comence eth coneishement deth Tot”. Atau encète eth sòn libre principau, Era estèla dera redempcion. Higie: “tot aquerò qu’ei mortau viu ena angoisha dera mòrt”, ara demora d’aqueth “viatge de cap aquerò qu’ei escur”. Mès er òme òc que vò demorar, e açò vò díder víuer! Víuer dilhèu ener abisme. Era mòrt deven alavetz eth “prumèr principi”, dilhèu der arren. Aciu, ath costat, s’i tròbe. Ei com era ahlama qu’enlumène entre era broma d’aguesta net ua e universau e sagère eth cercle dera nòsta solitud existenciau, perque non i a arren mès vertadèr qu’era solitud, era mòrt e eth desarraïtzament deth món. Mo’n vam, acabam, èm, e, ara fin, ac hèm soleti.

(DIARI SEGRE, 26 de gèr de 2013)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s