De lin e de lan

Transparéncia

Quan es escandals de corrupcion se succedissen sense fin o, melhor dit, se descurbissen un darrèr der aute (per açò son escandals, perque mos chòquen en gésser ara lum e mos rebèllen contra tot aquerò que se restaque damb eth poder), fòrça “veus autorizades”, com diden, e d’autes que, sospeitoses, non en son guaire, reclamen “transparéncia” e “regeneracion democratica”, entre d’auti mots que sagen d’expressar aguesta bona volentat dempús d’auer clamat, com non pòt èster d’ua auta forma, ua sevèra critica ath darrèr cas publicat ena premsa. Semble qu’es limits deth poder son borrassuts e es sòns domènis s’estienen sense contròtle, ara qu’era politica democratica, que supòse per natura un limit ath poder, ei mès fèbla e mès sometuda ar interès economic d’ues pògues mans. De viatges pensi qu’era politica ei com ua caisha de ressonància d’aquerò que passe en comun dera societat, en uns moments en qué auem assomit alègrament e resignadament era condicion niilista dera epòca actuau, a on mos shaute parlar tot eth dia de valors e morau justament perque aguesti valors e aguesta morau an deishat de “valer” quauquarren. E alavetz, com qu’arren non vau, tot m’ei permetut, tanben parlar uedament, atau com parle aguesta columna quinzenau. Eth viatge ara transparéncia, en tot usar eth títol dera òbra poetica de Nelly Sachs, frut dera sua esquinçadura pregona, aurie relacion damb ua naua volentat de trèir ara lum, tostemp, aquerò que demore ath dejós, ena foscor, a on abite e se botge eth poder. Aquerò qu’a de brotoar ei un escandal (alavetz planvengut), perque se produsís era dubertura de besonh, eth trencament que permet veir tot ce qu’ei, per natura, pera natura deth poder, amagat. Era vertat ei preséncia e claror e se mos presente atau com ua henerècla insauvabla. 

(DIARI SEGRE, 9 de hereuèr de 2013)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s