De lin e de lan

Era Cort dera Val

Enguan qu’ei un an de commemoracions (ja sabetz: Querimònia, Tractat deth Plan d’Arrem, Murèth). Hestejam eth passat, tostemp imprecís e manipulat, entà dignificar un present a on confluïssen tota sòrta d’interèssi e volentats. Podem percéber, ath temps, un cèrt corrent de hons que permet reconéisher-mos en prètzhèt tostemp desirat: er esfòrç reentreprenut entà governar es ahèrs publics d’ua forma propèra e cooperativa, es uns damb es auti: entre es institucions representatives e es ciutadans representadi, entre era administracion territoriau e d’auti encastres damb responsabilitats en parçan: çò qu’auem vengut a aperar “autogovèrn”, concèpte ja fòrça gastat. Semble qu’en d’auti tempsi aguest autogovèrn prenie eth nòm dera Cort dera Val, costuma arraïtzada enquia qu’eth rei le mane cambiar peth des conselhèrs, atau com establís eth capítol 17au dera Querimònia (compèndi qu’amasse es furs, privilègis e drets consuetudinaris acceptats o modificats peth monarca, vertadèr senhor d’Aran). Ei a díder, tà evitar confusions, calie aclarir que de Rei e, per tant, de Cort sonque n’i a ua. Er autogovèrn contemporanèu, reconeishut per prumèr còp peth Senat espanhòl, s’a bastit pera justa reivindicacion politica, prumèr, e per miei dera transferéncia competenciau, dempús. Ara ei temps de garantir economicament es servicis que ja gestionam, mentre passam d’un modèl de traspàs verticau a un d’orizontau, mès democratic e efectiu, ei a díder, ath que da protagonisme as ciutadans (ena rendicion de compdes, ena deliberacion, eca), que vòlen èster corresponsables deth sòn devier. Aumens, serà mès dificil qu’er autogovèrn se convertisque non ena Cort dera Val, senon ena alhocada e extravaganta cort des miracles que retrate Valle-Inclán.

(DIARI SEGRE, 1 de junh de 2013)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s