De lin e de lan

Eth uart

Van e vien des sòns uarts (o casaus, atau com se diden en d’auti parçans occitans). Semble que, cada còp, i a mès gent dedicada a un tròç de tèrra laurat e semiat. Que cau suenhar-le entà que dongue es sòns boni fruts e en poguen gaudir, pendent eth long iuèrn, familha, amics e coneishuts, as quaus les podem regalar tostemp quauqua bleta o trufa o bèra leituga gustosa impossibla de trobar en mercat des granes superfícies. Era actuau economia deth uart non arribe dilhèu ath tipe dera de subsisténcia, mès òc ath suenh deth larèr e er auviatge, deth producte dera pròpria tèrra, endreçada damb estima e puntuau porfiança, pr’amor qu’es uarts son es nòsti jardins, natura domesticada peth trabalh entretenut der òme. “Aguest (o aguesta) te vò portar tath uart”, avertim de viatges damb ironia. E alavetz mos preguntam ce qué deuie passar enes uarts, entre es pòrres e es cebes, entà devier er scenari sospeitós qu’ara toti pensam. Eth uart ei protagonista tanben d’ua simpatica cançon de Nadau: Lo casau de Josefina. La rebrembatz? “Qu’ei un tan beròi país / Si i a un paradís sus tèrra, / Qu’ei aquiu lo paradís”. Eth casau de Josefina se tròbe “esconut com un secret” e “sent a tèrra mulhada / per la ploja de julhet”. Eth uart ei d’un erotisme desenferonit, mentre eth jardin se permet acuélher, ath temps, un doç amor, encara qu’Èros se i è present, e de quina forma!, se campam eth plan coneishut triptic d’El Bosco. Biblicament, eth jardin ei tèrra e simbèu d’ua relacion amorosa, sigue entre Diu e es òmes o entre aguesti, es uns damb es auti, coma en Cantic des cantics o quan Jesús ressuscitat s’apareish ara Magdalena. De hèt, tot comence e tot acabe en un jardin de pecat e d’amor.

(DIARI SEGRE, 15 de junh de 2013)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s