De lin e de lan

Vergonha

Era tragèdia diadèra de Lampedosa (coma tantes Lampedoses que trobam ath long dera còsta europèa, en tot compdar es der Estat espanhòl), notícia ara per ua chifra inassumibla (mès de 200 mòrts), conforme era nòsta “vergonha” collectiva, en paraules deth papa Francés, er unic qu’en Euròpa a parlat clar sus era ignominia ara quau condamnam as que hugen dera guèrra, era hame e era opression. A on èrem nosati eth dia que les deishèrem morir? ¿Sautaràn es naui refugiadi que vien eth mur infranquejable que mos auem lheuat en forma d’autoenganh e faus benèster confortable, des.hèt cada dia mès per ua Euròpa insolidària tant damb es de “dehòra” coma tanben damb es de “laguens”, mentre brotoen coma misharnons partits, organizacions e politiques xenofòbes e racistes, en aguesta guèrra induida de praubi contra praubi ara cerca deth pan que sauven e apilèren es mercadièrs dera especulacion, ath marge des mecanismes de contròtle democratic? Bastim Euròpa sus es roïnes d’un passat d’explotacion e extermini (sonque cau pensar en pòble jusieu) e un present d’escandalosa “indiferéncia” (paraula pontifícia aguesta tanben) ath patiment deth pòble empraubit, der “immigrant sense papèrs”, qu’auent pro desgràcia en deishar casa e hilhs, se tròbe ath delà sense estatus de ciutadania ne dret a servicis basics coma era sanitat. Clar que non tot eth tòrt ei d’Euròpa, ja que de ben segur qu’es govèrns opressors d’origina prenen part des motius deth sòn malur, mès, quan tuste ara pòrta, eth sòn idòl esbauce d’arraïtz era comoditat d’ua politica que non a present era memòria des qu’auem abandonat peth camin, des vençudi que reclamen era sua rason, d’aqueri que, teologicament e com ben sap er avèsque roman, son ara fin “sagrament vedible deth Diu invedible”.

(DIARI SEGRE, 5 d’octobre de 2013)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s