De lin e de lan

Secrèt de confession

En secrèt de confession. Atau an retornat, en bon estat ath delà, tres frontaus d’autar barròcs, panadi en 1999, ara glèisa parroquiau dera Purificacion de Bossòst. Ludrege eth daurat qu’entore damb motius floraus era advocacion de cadun d’eri: un dedicat ara Mair de Diu dera Assumpcion, er aute ara Mair de Diu deth Rosèr e un tresau encara per determinar: dilhèu ei Santa Margalida, diden es entenudi. Eth “pecat” reconeishut (cohessat) e hèt explicit “en secrèt” dempús de catorze ans en qué auec lòc eth panatòri, justament quan pensàuem que non les tornaríem a veir, permet aguest erós e imprevist succès. En retorn i é era peniténcia. Qui sap des vicissituds que, pendent aguest temps, auràn vescut es pèces sostrètes, quini païsi auràn visitat, quines mans an tractat es dus frontaus restauradi, per qué les tornen ara, damb quina volentat les panèren, aquera net deth 8 ath 9 de noveme de 1999, quan, en barrar era glèisa, eth lairon o es lairons demorerèn amagadi en còr entà despenjar es pèces sense èster descurbidi e atau trèir-les pera pòrta de darrèr, en tot ressegar-ne ua barra de hèr… Son preguntes qu’ara mos hèm, mentre se mos hè present eth desengust que se’n portèc mossen Joan Caseny, rector de Bossòst en aqueri moments. Ath delà de saludar era restitucion, que contribusís ara recuperacion e projeccion de part deth nòste patrimòni istoric e artistic, er hèt constitusís tanben ua sòrta de rebrembe e d’aumenatge postum a mossen Joan, atau com l’aperàuem, gran amic, referent dera Glèisa aranesa, ua des persones que mès an mercat eth devier dera istòria recenta d’Aran e der aranés e des vivéncies des que l’auem pogut conéisher enes ans de formacion educativa e espirituau, en pregon arregraïment. 

(DIARI SEGRE, 19 d’octobre de 2013)

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s