De lin e de lan

Ara non tòque?

Es pulsions populistes que patim, e eth tapatge que les acompanhe, impedissen er onèst e tranquil rasonament que meriten es causes de toti. Ara fin (vam a èster atrevits, mès enlà des lectures istoriques e juridiques en situacions colonizadores), eth dret d’autodeterminacion l’exercim tanben quan eth pòble, dotat d’institucions pròpries, se govèrne de forma liura, democratica, per miei deth principi d’autonomia, garantit per article 2au dera Constitucion entàs “nacionalitats e regions” qu’intègren era “nacion de nacions” qu’ei Espanha. Non partim de zèro. Per açò, a despièit dera ofensiva neocentralista e era pedagogia qu’encara manque per hèr (se non ei tard dejà), s’entenen mès veus, ací e delà, que reclamen ua “naturau” evolucion federau (reformadora, sociau ath delà) der Estat, ena sua complexitat e diversitat, damb mecanismes clars (delimitacion de competéncies, en tot esvitar que se dupliquen o tripliquen), justi (principi d’ordinalitat tà qu’es comunautats contribusentes non pèrden posicion n’oportunitats economiques) e equitatius (leiautat e cooperacion), en tot susvelhar era singularitat de nacions que, coma era catalana (e era aranesa), compden damb ua auta lengua e cultura, dret civil especific, ua longa tradicion d’autogovèrn e ua mès fòrta volentat de projectar-le tath futur. Vist atau, eth cas aranés a un lòc en debat. Còste d’enténer que d’ençà de postulats “aranesistes”, deuteires des sues aliances politiques damb eth sobeiranisme uniformista, se’n sage de dar un còp de pòrta damb eth feniant e pujolian argument qu’“ara açò non tòque”. E alavetz quan? ¿Quan Aran age perdut ua auta oportunitat tà hèr a valer era sua autonomia e era sua identitat plurau ena Espanha federau e era Catalonha de toti? 

(DIARI SEGRE, 2 de noveme de 2013)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s